De ce America de Nord și insulele Caraibe suferă din cauza uraganelor devastatoare? Află imediat!

Periodic aflăm despre nenorocirile din țările din regiunea insulelor Caraibe, inclusiv sudul SUA – sunt atacate de uragane devastatoare, care produc pagube estimate la zeci de miliarde de dolari.

Ce se întâmplă? De ce Cuba, Haiti, Jamaica, Republica Dominicană, Florida sunt atât de vulnerabile din acest punct de vedere? Sigur, cataclisme naturale au loc și în alte părți ale globului, dar nu se întâmplă atât de frecvent și nu au așa consecințe grave. Care e cauza?

Cauza e una singură – ciclonul, sau, mai corect, cicloanele, care se formează la sfârșitul verii în părțile tropice ale Oceanului Atlantic. Către începutul lunii septembrie ele de obicei au forță maximă.

Mecanismul formării acestor fenomene naturale e legat strict de mișcarea planetei în jurul Soarelui și a propriei axe. Activitatea solară, caracteristică începutului verii, încălzește intensiv apele Oceanului Mondial în zonele tropice. Aerul cald capătă volum excesiv, și, ridicându-se, încălzește și masele de aer mai reci din straturile inferioare ale atmosferei.

Așa se formează cicloanele, care încep să se miște anume în partea de nord-vest, fiind ajutați și de rotația Pământului în jurul axei sale, care are loc în direcția estului. Rotația Pământului crează așa numita forța Coriolis, care sporește mișcarea cicloanelor către direcția nord-vest.

Oceanul Atlantic e relativ îngust, de aceea cicloanele nu dovedesc să se epuizeze, ajungând către țărmul sudic al Americii de Nord în toiul puterii sale și transformându-se în uragane devastatoare.

Însă, în Oceanul Pacific situația e alta, deși mecanismul este identic. Aici cicloanele se formează prea departe de zonele populate, și ajungând către țărm, ele sunt practic epuizate, manifestându-se doar prin ploi abundente.

Intensitatea cicloanelor poate să varieze din an în an, însă mecanismul rămâne intact, așa că, din păcate, aceste necazuri mari se vor repeta cu siguranță.

Sursa

error: Content is protected !!