Dacă vrei o relație sănătoasă, încetează să-i mai salvezi pe cei care suferă din dragoste

Uneori suntem puși în situația de „a salva un nefericit”. De exemplu, cunoști un băiat, care a fost recent părăsit de iubită, el suferă încă foarte mult, iar tu te avântezi să-l scapi de această stare. Sau cineva i-a frânt inima unei fete, iar tu ca un adevărat salvator încerci să-i alini durerea…

Știu că nu vrei să auzi sfaturi, dar te rog să citești ce am de spus:

O relație sănătoasă începe cu doi parteneri sănătoși.

Este o regulă care prespune că fiecare trebuie să se vindece singur, chiar dacă celălalt vine să ajute, nu trebuie să vă apropiați prea mult până ce nu s-a clarificat fiecare cu sentimentele sale.

Ce înseamnă să fii sănătos emoțional? Să ai un comportament adecvat, să fii cel/cea care își conștientizează calitățile, care își știe defectele, care se respectă și se acceptă, care știe că nu există oameni perfecți și care este stabil emoțional.

O personalitate sănătoasă își conștientizează necesitățile, știe să vorbească despre sentimentele sale, are o atitudine constructivă față de rezolvarea problemelor într-un cuplu știe să iubească și cel mai important: o persoană sănătoasă emoțional își asumă responsabilitatea pentru propria fericire într-un cuplu.

Înțelegi ce vreau să spun? Nu aștepta să te facă cineva fericit, nimeni cu nimic nu-ți este dator.

Dacă ești cel/cea care tot timpul salvează pe cineva, care se jertfește pe sine pentru cineva, care trăiește pentru cineva, oprește-te un pic și încearcă să te clarifici în sentimentele și atitudinile tale…

Dacă tu ești o persoană matură emoțional, partenerul pur și simplu te va face mai fericit decât ești, ceea ce înseamnă că dacă te vei despărți, desigur te vei indispune, vei suferi o perioadă, dar oricum vei rămâne un om fericit. Dacă și partenerul tău e matur emoțional atunci, cu siguranță relația voastră va începe conștient și, dacă va fi cazul, se va termina conștient. O altă situație se creează, însă, când unul dintre parteneri nu este matur.

Inițial el/ea este foarte entuziasmat/ă de maturitatea ta, te admiră și treptat capată o afecțiune puternică față de tine. Și parcă totul e minunat, auzi replici de genul „nu pot trăi fără tine” până începi să obosești. Începi să înțelegi că fără tine viața lui/ei  va fi distrusă, va suferi fără tine și alegi să rămâi cu el/ea din milă și nu din dragoste…

Iată de ce nu trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru fericirea partenerului. Compătimește-l, ajută-l, dar nu deveni o cârjă pentru el. Tu nu vei putea trăi viața pentru el.

Tatiana Cearughina

Sursa