Dacă ai fost trădat sau rănit – fii recunoscător soartei pentru asta!

Dacă ai fost trădat sau cineva s-a îndepărtat de tine – fii recunoscător soartei!

Actrița, originară din Polonia, Yanina Zhejmo în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a rămas în orașul blocat Leningrad, dădea spectacole în spitale pentru soldații răniți, muncea din greu, îndura foamete. Iar soțul ei, regizor de profesie, fiind evacuat, a reușit să se refugieze în orașul Tashkent. După cele mai groaznice luni ale blocadei, la sfârșitul anului 1942, Yanina a reușit să meargă la soțul ei.

În drum Yanina a decis să se schimbe într-un tren militar, care era mai periculos, fiind mai des bombardat, însă acesta mergea mai repede. Cel civil, pe care actrița l-a părăsit, a fost bombardat. Toți pasagerii și echipajul au murit.

Yanina a reușit să ajungă în Tashkent, ea se grăbea la soțul ei iubit. Găsindu-l, a descoperit că el deja era căsătorit cu altă femeie. El i-a dus doliul câteva săptămâni, căci credea că Yanina a murit și apoi s-a recăsătorit. E greu să trăiești singur, fiind văduv câteva sătpămâni. Yanina a plecat, nu a vrut să încurce fericirii lor.

Și-a pierdut parțial memoria, a asurzit puțin, aproape că și-a ieșit din minți, a intrat în depresie…

Unul din prietenii ei i-a dat un medicament adus de peste hotare, niște picături într-un flacon cu o etichetă colorată. Actrița a decis să ia medicamentul și el a avut efect! I-a stat mai bine!

Mai tâziu, prietenul ei a recunoscut că fiind disperat nu știa cum să o ajute, căci nu putea să o vadă cum își distruge viața. În acel flacon era doar apă amestecată cu zahăr. Astfel, el i-a salvat viața Yaninei.

După un timp, Yanina s-a recăsătorit, de această dată fericit. Soțul ei o susținea în momentele dificile.

E bine când oamenii își arată adevărata față cât încă nu este prea târziu. E bine când ai asemenea prieteni care știu să compătimească și să îți sară în ajutor. Orice nu s-ar întâmpla, noi ne ridicăm, ne revenim, supraviețuim, învingem obstacolele. Astfel, aflăm cine este trădător, iar cine – prieten.

Și trădarea este un bine, dacă se întâmplă în momentul potrivit – până când mai avem puteri și timp. Iar lecția este învățată!