Cum vorbele jignitoare pe care le adresezi cuiva se pot întoarce împotriva ta. Karma nu iartă

Buddha spunea: cuvintele pot ucide. Trei minute de furie pot distruge o prietenie de zeci de ani. Cuvintele sunt hotărâtoare pentru karma noastră. Poți ani la rând să te ocupi cu dezvoltarea spirituală, să practici binefacerea, însă jignind pe cineva, poți pierde totul, degradând până la cele mai joase forme ale vieții.

De unde vine totul? De la insulte.

În civilizația Vedică fiecare om era învățat să aibă grijă la cuvintele pe care le rostește. Prostul poate fi deosebit de înțelept atunci când începe să vorbească. Vorbele sunt impregnate cu o energie foarte puternică. Unii specialiști prevăzători sunt de părere că oamenii care vorbesc vulgar, împrăștie ofense și cuvinte murdare, primesc într-o anumită zona a corpului o pată neagră, care peste un an-doi se poate transforma într-o tumoare malignă.

Potrivit statisticilor, 90% dintre certuri au loc din cauza că oamenii vorbesc de rău unii despre alții. Oamenii care critică, jignesc, au mereu pretenții și au un limbaj licențios, deseori suferă eșecuri pe diferite planuri: sănătate, carieră, familie.

Obțin mult mai mult succes oamenii care au o comunicare plăcută și știu să-și controleze vorbirea. Și nu doar oamenii, această legitate este aplicabilă și țărilor.

Țările cu o cultură a comunicării înaltă sunt și mult mai dezvoltate: Japonia, Germania și celelalte state din grupul celor 8. Orice disensiune dintre state poate duce la o degradare economică națională. În Orient omul care nu-și poate controla cuvintele, este considerat un primitiv, chiar dacă în Occident el poate fi profesor.

Trebuie să ținem minte că atunci când criticăm pe cineva, noi preluăm asupra noastră karma negativă și toate trăsăturile negative ale acestei persoane. Așa funcționează legea karmei. Tot în acest fel preluăm și calitățile pozitive ale persoanei pe care o lăudăm. De aceea, Vedele sugerează să vorbim mereu despre Dumnezeu și despre sfinți, doar de bine.

Este cea mai ușoară cale de a căpăta calități dumnezeiești. Adică e suficient să citești ceva despre un sfânt și să vorbești cu cineva despre calitățile lui, iar ulterior le vei avea și tu. Din cele mai vechi timpuri s-a observat că noi obținem calitățile acelor oameni la care ne gândim și despre care vorbim. De aceea, chiar și psihologii din Occident ne recomandă să ne gândim și să vorbim despre oamenii de succes.

Însă cu cât mai mult egoism și invidie este în noi,  cu atât ne este mai greu să vorbim despre cineva de bine. Trebuie să ne învățăm să nu criticăm.

Cel care este criticat oferă criticilor karma negativă și o preia pe cea pozitivă de la ei. Iată de ce se consideră că e bine atunci când ești criticat.

Un alt aspect important al vorbirii și al karmei este faptul că în momentul în care îți dorești ceva să faci și spui cuiva despre asta, șansa că acel lucru îți va reuși se micșorează cu 80%. Din această cauză oamenii care vorbesc puțin, fac multe. Ei nu pierd energie.

Cam așa se întâmplă și cu oamenii care fac sau vorbesc de bine, dar se laudă altora. Lăudătorii își pierd astfel karma pozitivă și nu obțin prea multe. De aceea, succesele tale nu trebuie să fie un motiv de laudă proprie, riști să pierzi toate roadele.

Sursa