Cum trebuie să fii pentru a reuși în afaceri? Află de la cofondatorul Yota Devices. Sunt detalii ignorate de mulți

Cofondatorul Yota Devices, Vladislav Martânov, vorbește în acest articol despre rolul încrederii și a deschiderii în business și despre importanța încrederii în forțele proprii.

Prima mea experiență în atreprenoriat am avut-o la 14 ani. Eram pasionat de rock, însă după cum se știe, în URSS, să găsești informații despre lumea muzicală de dinafară era practic imposibil. Prin anumite căi eu reușeam să cumpăr reviste despre muzica rock din străinătate, iar posterele pe care le găseam acolo le vindeam colegilor mei și astfel îmi răscumpăram revista și chiar aveam și profit.

În acest mod, am început să câștig bani. De fapt, simțul afacerist l-am căpătat destul de devreme. Iată așa aveam un hobby care dintr-o dată a început să-mi aducă bani. Eu consider că exită 2 tipuri de oameni cei care iubesc riscul și cei care iubesc stabilitatea și siguranța. Din acest considerent, ultimii nu prea devin busnessmeni.

În timp ce învățam la universitate, erau anii 90, o perioadă destul de dificilă din punct de vedere financiar pentru toți. Atunci am reușit să mă angajez la primul McDonald’s deschis în țara noastră. Eram foarte curios să aflu cum se creează o astfel de afacere.

A fost cea mai bună școală de business, fiindcă am făcut de toate: am strâns mucurile de țigară, am zâmbit tuturor la ieșire și le spuneam să mai intre, am lucrat la bucătărie, la casă ș.a.

O perioadă am lucrat și la „Dodo Pizza”. La interviu le-am spus angajatorilor deschis: „Nu cred că le voi face pe toate bine, dar voi depune toate eforturile, ca să nu vă dezamăgesc.” și cred că datorită acestei atitudini sincere am fost acceptat.

„Oamenii de succes nu se opresc, dacă n-au fost acceptați de mai multe ori”

După Mc Donald’s m-am angajat la Arthur Andersen – cea mai mare companie internațională de consultanță de pe atunci. Am învățat și am avansat foarte mult acolo, urma să devin partener când mi-a venit în cap ideea să-mi lansez propria afacere.

Împreună cu un prieten am creat un sistem de automatizare a afacerii. Un produs nou și necesar pe piața rusească, aveam și o expertiză care ne asigura că ceea ce propunem e cu adevărat funcțional și util.

Doar că prima perioadă am obținut numai refuzuri și numai încrederea în ceea ce făceam ne-a permis să supraviețuim. Mulți dintre cei cărora li s-a spus „nu” de câteva ori au renunțat, în timp ce oamenii de succes schimbă tactica, ceea ce ne-a și lansat pe val. Am fost încrezător și am riscat, am convins oamenii și am depus tot efortul ca în doar 3 ani să cresc o companie ce livra sisteme ERP pentru majoritatea afacerilor mijlocii, iar ulterior am vândut-o companiei Microsoft.

Despre ce este istoria asta? Despre aceea că trebuie să crezi în tine. Să găsești alte căi și alte abordări, dacă nu-ți iese totul din prima. Să fii sincer și cinstit.

După asta a început viața mea legată de Yota, prietenul meu era directorul acestei companii și el fost cel care a venit cu propunerea de a crea primul smartphone rusesc. Înțelegeam că treabuia să venim cu o idee- bombă, care să facă concurență chiar și companiei Apple. Acesta a și fost telefonul cu două ecrane, despre această inovație a scris chiar și Wall Street Journal, despre care în Rusia se spunea că noi am fi plătit ca să fie publicat articolul.

În SUA device-ul nostru l-am arătat câtorva jurnaliști și am fost invitați la ceremonia de premiere a celui mai bun smartphone al anului.  Și am fost total surprins când acest titlu a fost câștigat de Yota Devices. Când mi s-a înmânat premiul am fost întrebat cum se numește gadget-ul și am spus fără să mă gândesc „YotaPhone”, deși adevăratul său nume era „Platinum”.

„Învață mereu și înconjoară-te de oameni potriviți”

Un rol foarte mare în viața mea l-au jucat părinții, care mi-au dat un imbold ca să câștig bani și să-mi doresc o viață mai bună decât au avut-o ei. La fel de importanți sunt și oamenii care te înconjoară, ei trebuie să fie pe aceeași undă cu tine: prietenii, partenerii de afaceri, conducătorii.

Și nu uita că nu trebuie să încetezi niciodată să înveți, nu doar în universități, să înveți din orice experiență, din orice eșec sau reușită, doar așa poți deveni mai bun.

Sursa