Cum să-ți ceri scuze, când ai rănit pe cineva: 7 Pași importanți pentru a redobândi încrederea!

Cum să-ți ceri iertare când ai rănit pe cineva

„Îmi pare rău” sunt cele mai puternice și mișcătoare cuvinte, pe care le poți spune cuiva. Am învățat de mici copii, că atunci când faci ceva rău cuiva, trebuie să-ți ceri scuze. La grădiniță totul era simplu, ai supărat pe cineva – trebuie să spui că-ți pare rău. Dar în viața adultă, totul este mult mai complicat. Există o mulțime de lucruri pe plan intern, care trebuie să se întâmple dacă dorești să îți ceri iertare și tu trebuie să exprimi mai mult decât doar scuze.

Dacă vrei cu adevărat să-ți ceri iertare, scuzele tale trebuie să fie mai puternice decât a fost lipsa de respect:

1.Dă-ți seama de ce ar trebui să-ți ceri scuze

Înainte de a rosti măcar un singur cuvânt, trebuie să analizezi de ce îți pare rău. Trebuie să înțelegi, ce înseamnă ceea ce ai făcut și să empatizezi cu persoana pe care ai supărat-o. Acesta este primul pas. Fără această parte a scuzelor, nu vei reuși să obții iertarea.

2.Spune că îți pare rău

După cum am menționat deja, aceste cuvinte sunt unele dintre cele mai puternice pe care le poți rosti. Este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face atunci când greșești în fața cuiva. Este o admitere că ai înțeles că ai făcut o greșeală. Spune asta doar dacă într-adevăr îți pare rău, fii sincer.

3.Demonstrează că ai înțeles de ce îți pare rău

Este important să spui că îți pare rău, dar nu este tot ce ar trebui să spui. Pentru a-ți cere scuze cu adevărat, trebuie să exprimi clar că ai înțeles de ce îți pare rău. Vorbește despre acțiunile tale și despre modul în care acestea au avut impact asupra persoanei pe care ai rănit-o. Afirmarea că ai înțeles cum ai făcut-o să se simtă este crucială pentru legitimarea scuzelor.

4.Vorbește despre ce ai învățat din greșelile tale

Atunci când facem greșeli și depunem efort pentru a le corecta, ar trebui să ne învățăm lecția. Greșelile, în special cele care rănesc alte persoane, ne oferă momente importante din care avem ce învăța. Când îți ceri scuze, nu o faci doar ca să-ți acoperi fundul, ci și pentru a reîntoarce încrederea. Poate avea cealaltă persoană încredere în tine cu adevărat, dacă știe că nu ai învățat nimic din asta? Vorbește despre ce ai învățat din greșeala făcută.

5.Recunoaște că înțelegi consecințele

Următoarea parte a scuzelor tale ar trebui să fie recunoașterea faptului că înțelegi că vor urma consecințe, posibil mai dure, dacă vei face din nou aceeași greșeală. Cealaltă persoană nu poate avea încredere deplină în tine, dacă nu îți dai seama de asta.

6.Vorbește despre modul în care te vei schimba

Această parte poate fi simplă și scurtă. Vorbește despre pașii, pe care trebuie să-i faci pentru a evita din nou greșeala pe viitor. Acest lucru îi va permite celeilalte persoane să știe că ești decis să te corectezi și să lucrezi pentru a fi mai bun pe viitor.

7.Cere iertare

Ultimul pas în acest proces delicat este să îi ceri celeilalte persoane să te ierte. Dacă nu o face, repetă oricare dintre pașii de mai sus, până când vei ști ce trebuie să se întâmple pentru a obține iertarea.

Să-ți ceri scuze nu este întotdeauna ușor, dar dacă relația ta cu persoana jignită contează, o vei face pe deplin și cu voce tare – suficient de tare pentru a depăși lipsa de respect de care ai dat dovadă.