Cum să scapi de mucegai pentru totdeauna fără ajutorul chimicalelor

Mucegaiul este de fapt o ciupercă ce poate apărea în locurile umede şi întunecate din casa ta, fiind de foarte multe ori extrem de dificil de înlăturat. Sunt sigur că foarte mulţi vă confruntaţi cu aceste probleme şi de cele mai multe ori apelaţi la soluţii chimice, destul de periculoase, soluţii care pe lângă faptul că vă vor face rău sănătăţii, nici nu vor rezolva problema.

Sunt cunoscute mii de specii de mucegaiuri, printre care se numără patogenii, Saprofitele, speciile acvatice și Termofilele. [1] Ca și ciupercile, mucegaiurile fac rost de energie nu prin Fotosinteză, ci cu ajutorul materiei organice în jurul căreia ele trăiesc. De obicei, mucegaiurile secretă enzime hidrolitice, mai ales la tipurile cu hife. Aceste enzime pot descompune bipolimeri complecși, ca Amidonul, celuloza și lignina, în substanțe simple care pot fi asimilate de către hifă. În acest fel, mucegaiurile joacă un rol important în procesul de descompunere al materialelor organice, permițând reciclarea nutrienților în interiorul ecosistemelor. De asemenea, multe mucegaiuri secretă micotoxine care, împreună cu enzimele hidrolitice, inhibă creșterea microorganismelor concurente.

Mucegaiurile se reproduc prin intermediul sporilor, de dimensiuni mici, care fie pot conține doar un nucleu sau pot fi multinucleari. Totodată, sporii de mucegai pot fi asexuați (produșii mitozei) sau sexuali (produșii meiozei); multe specii pot produce ambele tipuri de spori. Sporii mucegaiurilor pot fi purtați de aer pe o perioadă nedeterminată, putându-se agăța de haine sau de blană și pot supraviețui la temperaturi și presiuni extreme.

Deși mucegaiurile cresc și descompun materia organică peste tot în natură, prezența lor poate fi vizibilă cu ochiul liber doar atunci când se dezvoltă o colonie de mucegai. O colonie de mucegai nu este formată dintr-o adunătură de mai multe specii, ci dintr-o rețea de hife denumită miceliu. Nutrienții și în unele cazuri organitele pot fi transportate în interiorul miceliului. În mediul antropic, mai exact în clădirile umede sau cu temperatură potrivită, se pot dezvolta coloniile de mucegai, având aspect pufos de blană și putându-se observa pe diferite tipuri de mâncăruri (sau pe fructe și legume) și pe alte suprafețe. Când apare pe perete, colonia este cunoscută sub denumirea de igrasie.

În cazul în care vreţi să scăpaţi definitiv de mucegai şi nu mai vreţi să utilizaţi produse chimice, va invit să descoperiţi mai jos cea mai eficientă metodă naturală de îndepărtare a mucegaiului!

Veţi avea nevoie de:

– 100 de ml de oţet de mere

– 100 de ml de apă

– 10 ml de apă oxigenată

– Zeama de la o lămâie

– 2 linguri de bicarbonat de sodiu

Mod de preparare:

Amestecaţi toate ingredientele într-un vas, apoi adăugaţi-le într-un recipient de pulverizat.

Înainte de a începe procedura, aveţi grijă să deschideţi geamurile, asta pentru a circula aerul.

Pentru a scăpa de mucegai, nu trebuie decât să pulveriszaţi din abundenţă acest amestec peste zonele cuprinse de mucegai. Lăsaţi să acţioneze aproximativ 3-4 ore, după care, cu ajutorul unei cârpe, puteţi freca pentru a îndepărta mucegaiul.

Procedând în acest mod, veţi scăpa de mucegai de la prima aplicare!