Cum să înveți mai ușor: 6 secrete care îți vor face creierul să lucreze mai repede

Atunci când înveți mai repede, ai un mare avantaj competitiv. După cum s-a dovedit științific, există 6 metode, care te ajută să obții și să memorizezi cunoștințe noi mai repede.

6.Învață-i pe alții (sau doar prefă-te)

Conform cercetătorilor de la Universitatea Washington din Saint Louis, dacă îți vei imagina că îi explici altcuiva materialul, pe care încerci să-l studiezi, asta îți va permite să înveți mai repede și să reții mai multă informație. John Nestoiko, unul din co-autorii cercetării scrie: ,,Atunci când profesorii se pregătesc de o lecție, de obicei găsesc ideile principale și organizează informația, conferindu-i o structură clară. Rezultatele noastre arată că și studenții încep să folosească aceste metode pentru o studiere mai efectivă, dacă consideră, că au de predat acest material altcuiva.”

5.Rezervă-ți scurte perioade de timp pentru studiere

Oamenii de știință, de la Universitatea din Louisiana ne sfătuie să rezervăm câte 30-50 de minute pentru studiere, între care să facem pauze. Perioadele mai scurte de timp nu sunt suficiente, dar mai lungi de 50 de minute – prea multă informație pentru ca creierul să o perceapă. Fă pauze de 5-10 minute, pentru ca creierul tău să se odihnească. Specialistul în educație Niel Star te sfătuie să petreci micro-sesiuni: să îți pregătești niște cartele cu conceptele mai dificile și să le repeți atunci, când ai șansa să o faci între alte treburi zilnice.

4.Fă-ți notițe, scriindu-le de mâină

De obicei este mai rapid să facem notițe la calculator, însă atunci când folosești stiloul și hârtia înțelegi mai bine materialul studiat. Cercetătorii Universităților Princeton și California au constatat că, atunci când studenții scriu de mâină, ei ascultă mai atent și percep conceptele importante. Iar cei, care scriu la calculator, transformă acest proces într-o stenogramă negândită, înafară de asta sunt ușor distrași de email-uri sau altceva. Profesorul Pam Muller de la Universitatea Princeton scrie, că cei, care fac notițe la laptop, au rezultate mai slabe la întrebările conceptuale. Ei obișnuiesc să scrie cuvânt cu cuvânt toată lecția, în loc să prelucreze informația și să o formuleze cu propriile cuvinte. Acest obicei duce la rezultate mai joase.

3.Întinde procesul de învățare

Poate suna paradoxal, însă noi învățăm mai repede atunci, când întindem procesul de studiere a materialului. Benedict Carry, autorul cărții ,, How We Learn: The Surprising Truth About When, Where and Why It Happens”, compară învățarea cu udarea gazonului. ,,Poți uda gazonul odată în săptămână timp de o oră jumătate sau de trei ori în săptămână câte jumătate de oră. Dacă o vei face de trei ori în săptămână, gazonul va fi mai verde.” Pentru a memoriza bine materialul, repetă-l peste o zi sau două după ce l-ai citit prima dată. ,,Există o teorie, care spune că dacă încerci să studiezi ceva repede, creierul acordă mai puțină atenție învățării. Dacă repeți informația peste câteva zile, creierul primește semnal, că această informație trebuie memorizată.”

2.Nu-ți fie teamă să tragi un pui de somn

Pentru a memoriza ce ai învățat, este importantă odihnna. După cum arată cercetările revistei Psychological Science, somnul între orele de studiu ajută la memorizarea materialului, și asta se simte deja după jumătate de an. În experimentul petrecut în Franța, participanții erau învățați să traducă 16 fraze din franceză în limba swahili în decurs de două lecții. Participanții unui grup învățau mai întâi dimineața, apoi seara în aceeași zi. Iar participanții din alt grup învățau seara, apoi dormeau, iar dimineața veneau la a doua lecție. Cei, care dormeau au reușit să își amintească 10 cuvinte din 16, iar cei, care nu dormeau – doar 7,5.

,,Asta demonstrează, că somnul între orele de studiu este de două ori mai important: reduce timpul, pe care îl vei pierde pentru a repeta materialul și ajută la memorizarea mai îndelungată a informației.” scrie psihologul Universității din Lyon, Stefanie Mazza.

1.Schimbă metodele de învățare

Atunci când cunoști abilități motorii noi, este util să schimbi abordarea antrenării, asta ajută să înveți mai repede, afirmă cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins. În experimentul lor, participanții aveau sarcina de a însuși un exercițiu la calculator și cei, care la următoarea lecție foloseau o altă metodă de rezolvare mai nouă și modificată, aveau succese mai mari decât cei, care aplicau aceeași metodă ca și la prima lecție. După cum scrie conducătorul cercetării Pablo Selnik, este mai bine să îți schimbi puțin metoda de învățare la diferite lecții, decât să practici una și aceeași metodă de nenumărate ori.

sursa