Cum să fii politicos: 7 reguli importante de etichetă pe care să le respecți zi de zi!

Eticheta este un simbol nemuritor al politeții umane și un indiciu sigur al bunelor maniere. Îți aducem în atenție o serie de acțiuni politicoase și competente, pe care mulți nu le cunosc. Și în zadar!

-Pe masă, sarea și piperul sunt amplasate împreună. Dacă ți se cere să transmiți sarea, conform regulilor de etichetă trebuie să o transmiți împreună cu piperul. Dacă sarea este amplasată pe același suport cu oțetul și uleiul, se transmite întregul suport. Conform unui principiu similar, dacă cineva îți cere să îi transmiți piperul, acesta este transmis împreună cu sarea. De asemenea, dacă ți se cere uleiul sau oțetul, fiind localizate pe același suport, se transmit ambele lichide simultan.

-Dacă căscăm, strănutăm sau tușim, ar trebui să ne acoperim gura cu mâna stângă și nu cu dreapta sau cu ambele mâini. Cu mâna dreaptă ne salutăm și anume cu ajutorul acesteia interacționăm adesea cu cei din jur, transmitem diverse obiecte. În conformitate cu regulile de etichetă, mâna dreaptă este numită publică și se ține departe de acțiunile legate de igiena personală.

-În majoritatea cazurilor, în absența bărbatului, femeia poartă geanta pe partea stângă, astfel eliberându-și mâna dreaptă pentru diverse contacte și acțiuni sociale.

-Nu se obișnuiește ca un bărbat să-i ducă poșeta femeii. Dar, în schimb se recomandă să ducă pungile cu lucruri sau sacoșele din magazin. Apropo, mulți nu bănuiesc că greutatea și dimensiunea sacoșelor nu contează. Frazele de tipul „această pungă este mică și ușoară – așa că o vei duce singură” nu corespund unui nivel înalt de etichetă. Dacă punga nu face parte din imaginea femeii, atunci o duce bărbatul.

-Câteva cuvinte despre plimbări. Conform etichetei bărbatul merge în stânga femeii. Excepție fac bărbații în uniformă. După cum știi, ei își folosesc mâna dreaptă pentru salutul militar. Pe scări, bărbatul rămâne cu câteva trepte în urma femeii, asigurând-o astfel în caz că se împiedică cumva.

-Dacă dorești să atragi atenția interlocutorului, arătându-i ceva, nu este etic să o faci cu degetul. Mai diplomatic ar fi să faci un gest cu palma deschisă.

-Vorbind despre gesturi. Dacă aplauzi pe cineva, bate din palme la nivelul inimii, nu la nivelul feței. Și cu atât mai mult, nu la nivelul de sub centură.