Vrei să faci parte din 8% dintre oameni ce își ating mereu scopurile? Iată 6 pași simpli pe care să-i parcurgi

Îți dorești să slăbești, să economisești bani, să mergi la sport sau să te lași de fumat. Încerci și nu-ți reușește? De ce? Statisticile arată că 92 de oameni din 100 nu-și ating scopurile. Care ar fi totuși motivele?

  • Alegerea unui scop incorect;
  • Atitudinea incorectă față de scop;
  • Un scop ireal, care te face să te simți incapabil;
  • Lipsa direcției potrivite și a susținerii;
  • Lipsa unei strategii de trecere a barierelor.

Așadar, să-ți pui un scop e doar începutul, trebuie să înțelegi cum să acționezi pentru a-l atinge.

1. Fii consecvent și perseverent

Pentru a ajunge la un țel, trebuie să parcurgi inevitabil mai multe etape: stabilirea scopului; urmărirea procesului, analiza rezultatului  și adaptarea scopului. Este un ciclu complet pe care trebuie să-l respecți.

2. Formulează un scop concret, măsurabil și real

Majoritatea scopurilor nu sunt atinse din cauza că nu sunt destul de concrete. Dacă nu ai o închipuire fixă a ceea ce-ți dorești, nu vei putea face un plan potrivit de acțiuni. Este ca și cum ai seta GPS-ul cu replica „ vreau să merg undeva, într-un loc interesant”. Trebuie să ai un scop concret: „vreau să slăbesc 4 kg până la sfârșitul anului”. Scopul trebuie să fie măsurabil, pentru a putea urmări cum totul decurge. Când îți dorești ceva mai complex, atunci ar fi bine ca acest scop major să-l împarți în obiective mai mici și să realizezi totul treptat.

3. Acordă mai multă atenție obiceiurilor tale

Motivarea depinde foarte mult de obiceiurile pe care le ai. Transformă-le și distruge-le dacă acestea te împiedică să-ți atingi scopul. Păstrează doar acele obiceiuri care te ajută în calea ta spre succes.

4. Urmărește-ți parcursul

Un scop bine formulat este jumătate din drum, cealaltă jumătate constă în urmărirea procesului de desfășurare a lucrurilor. Pentru cea de-a doua parte nu va fi suficient să te bazezi doar pe mintea ta. Folosește aplicații speciale, ține un jurnal unde vei putea nota tot ceea ce ai făcut, la ce etapă ești și unde greșești. Această monitorizare te va motiva de la sine, fiindcă îți va arăta ceea de ce ești în stare și îți va prezenta rezultatele prealabile.

5. Premiază-te

Unul dintre beneficiile monitorizării este faptul prin care reușești să elimini ce este în plus în calea ta și să-ți consolidezi obiceiurile bune. Pentru toate acestea ar fi bine să-ți oferi recompense. Astfel vei fi motivat și mai mult să continui. Trebuie să ai grijă ca premiul pe care ți-l acorzi să nu fie în detrimentul scopului tău. De exemplu, dacă ai reușit să slăbești 3 kg nu ar fi deloc potrivit să te recompensezi cu o porție de mâncare nesănătoasă. O idee bună în acest caz ar fi să-ți cumperi o haină nouă.

6. Analizează-ți rezultatele și corectează-ți scopurile

Scopurile nu trebuie să fie rigide, chiar dacă inițial păreau ideale. Drumul parcurs ar putea să-ți indice sugestii noi, pe care ar trebui să le ei în calcul. Este absolut normal să te oprești pentru o secundă, să analizezi tot ce ai realizat până acum și dacă ceva nu a mers bine să schimbi acest lucru. Adaptarea scopurilor este ceva firesc și necesar pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.

Sursa

error: Content is protected !!