Cum să faci față problemelor și să-ți vezi de treaba ta: 5 pași care te vor învăța să nu-ți mai pese

Uneori îți dorești atât de mult să încetezi să mai suferi, să uiți de toate și să trăiești liniștit, însă ceva nu-ți permite? Ce anume? Vezi în cele ce urmează.

Noi am citit cartea bloggerului Mark Manson „The Subtle Art of Not Giving a F*ck” și iată ce idei am desprins.

1.Încetează să invidiezi

„Urmărind postările prietenilor din Facebook, invidia oscilează non-stop. Cineva s-a căsătorit, cuiva i-a fost dăruit un Ferrari, iar altcineva a câștigat 2 milioane de dolari pentru o aplicație care schimbă hârtia igienică.

Iar tu stai acasă și începi să crezi că viața ta e mai proastă, decât intuiai.”

Acest citat arată că: tendința spre mari realizări îi face pe oameni mai stresați, mai iritați și mai nemulțumiți de sine. Anume acestea sunt lucrurile de care trebuie să nu-ți mai pese.

Iată care este paradoxul: „A dori experienţe pozitive este o experienţă negativă, iar a accepta experienţe negative este o experienţă pozitivă”. Altfel spus cu cât mai mult îți dorești, cu atât mai mult complexezi din cauza că nu ai asta.”

2. Asta nu înseamnă că trebuie să fii total indiferent

Autorul ne îndeamnă să ignorăm, dar nu totul.

„Nu există nimic minunat și demn în indiferență. Oamenii indiferenți sunt nișe legume care stau pe canapea în fața televizorului sau a laptopului. Deși, în esență ei nu sunt atât de indiferenți precum par, ei pur și simplu se tem de consecințele alegerilor, deciziilor și faptelor lor.”

Atunci când se referă la nepăsare, autorul are în vedere atitudinea față de greutăți și eșecuri, față de părerile străine și față de temerile de eșec.

3. Nu te mai conduce după valorile false

Plăcerea, succesul financiar, gândirea pozitivă și tendința de a avea mereu dreptate sunt niște valori impuse de alții care ne duc în impas. Ele ne fac să apreciem greșit adevăratele valori ale existenței noastre. Nu-ți poate aduce totul plăcere, bani, nu poate fi totul perfect și nici nu poți avea tot timpul dreptate. Trebuie să accepți asta.

4. Conștientizează faptul că problemele nu se termină niciodată

„Poate te gândești că undeva, la cineva viața e lipsită de griji și probleme, numai că nu aici pe pământ.”

Manson ne îndeamnă să ne înfruntăm adevăratele probleme și nu pe cele inventate. Și să nu o facem pe victima, învinovățindu-i pe toți din jur de ceea ce se întâmplă în viața noastră. Dacă vei fugi de probleme sau vei crede că nu pot fi rezolvate, tu vei fi mereu îngrijorat.

5. Fă măcar ceva

Valorile false ne determină să ne formulăm niște scopuri prea dificile: să slăbești 30 de kg în 2 luni; să-ți cumperi o mașină scumpă cu un salariu minim; să zâmbești mereu, chiar dacă ești umilit, doar trebuie să gândești pozitiv…

Astfel motivația este insuficientă și mâinile se lasă în jos.

De aceea, trebuie să uiți de aceste „valori” și să faci măcar ceva pentru scopurile reale. Inspirația și motivația apare odată cu satisfacția fiecărui pas realizat, cât ar fi el de mic.

Sursa