Cum să creşti un copil fericit şi încrezător în forţele proprii: 5 reguli pentru părinți

Educaţia pe care părinţii le-o oferă copiilor în primii ani de viaţă este mai importantă decât ceea ce învaţă micuţii în cadrul şcolii. Mediul familial în care se dezvoltă şi felul în care le sunt stimulate abilităţile sunt aspecte cruciale în formarea unui caracter puternic şi echilibrat.

1. Arată-i că-l iubeşti

Dovezile de afecţiune pe care i le arăţi copilului sunt necesare pentru că îi oferă acestuia un sentiment de siguranţă, dar şi pentru că îl ajută să se relaxeze pe timpul zilei. Copiii neglijaţi, cărora părinţii nu le arată că sunt iubiţi, riscă să sufere mai târziu de anumite forme de stres cronic, ceea ce le afectează, în timp, dezvoltarea emoţională, capacităţile de concentrare şi de memorare. Prin urmare, uitaţi de regula bunicilor noştri care spune că e bine să-ţi săruţi copilul numai în somn ca să nu-l răsfeţi. Copiii fericiţi sunt acei copii care se simt iubiţi.

2. Învață-l limbajul emoțiilor

Copilul poate învăța cum să găsească modalități optime de a-și exprima emoțiile și dorințele, în funcție de situație și de ceilalți. Reglarea emoțională reprezintă cea mai dificilă dar și cea mai valoroasă componentă a dezvoltării emoționale. Ea se produce în urma unor interacțiuni calde cu persoanele de referință pentru copii.

3. Apreciază-i eforturile

Un studiu condus de Carol Dweck, profesor de psihologie în cadrul Universităţii Standford, a arătat că părinţii ar trebui să-şi laude copiii pentru efortul depus pentru a duce un lucru la bun sfârşit, nu să le spună mereu că sunt deştepţi sau talentaţi fără să aibă vreun motiv real. Lauda de dragul laudei îi face pe cei mici să creadă că se vor descurca în orice situaţie fără să-şi bată capul prea mult. „Persoanele care se bazează doar pe abilităţi sau pe talent în rezolvarea anumitor probleme sunt, de regulă, mult mai refractare în faţa provocărilor, pe când cei care sunt educaţi să caute soluţii şi să muncească pentru a-şi atinge scopul se dovedesc mult mai deschişi şi mai descurcăreţi în viaţă“, este de părere profesorul Dweck. De exemplu, elevii sau studenţii cu cele mai bune rezultate nu sunt motivaţi să înveţe de notele pe care le primesc, ci de simpla dorinţă de a descoperi lucruri noi.

4. Învață-l să spună „NU”

Învață copilul că în anumite situații, orice persoană are dreptul să-și exprime propria opinie.

5. Jucați-vă împreună

Jocul îl ajută pe copil să învețe, să se relaxeze, să se conecteze cu tine și să prelucreze schimbările sau experiențele dificile. Prin joc vei putea descoperi activitățile preferate ale micuțului tău, interesele sale, culoarea preferată, ce-l întristează sau ce anume îl înveselește, dezvoltând momente plăcute pe care cu siguranță și le va aminti când va deveni adult.

error: Content is protected !!