Cum să crești o fiică de succes? O metodă banală care pare ineficientă în adolescență, dar care dă roade la maturitate

Father and Daughter talking at home, man with bread in the hand

Să educi o fată nu este deloc simplu. De obicei, orice observație părintească are o reacție de tipul dării ochilor peste cap, trântitul ușilor sau a unui răspuns grosolan. Jurnalistul Bill Murphy spune că este important de a le spune copiilor despre așteptările noastre, chiar dacă primim un feedback nu prea pozitiv.

Un grup de cercetători de la Universitatea din Essex a realizat un studiu amplu asupra istoriilor de viață a 15 mii de fete britanice, în vârstă de 13-14 ani. Au fost analizate reușitele lor pe parcursul a câtorva zeci de ani. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că așteptările mari ale părinților în raport cu fiicele lor – adolescente este unul dintre cei mai importanți factori de care depinde viitorul succes al femeii, deja mature.

S-a constatat, că fetele a căror părinți aveau mari așteptări în raport cu ele:

-devin însărcinate mai rar în timpul adolescenței

-într-un procent mai mare își fac studiile la universitate

-mai rar rămân la un loc de muncă prost plătit

-mai rar rămân fără un loc de muncă pentru o perioadă îndelungată.

Desigur că această metodă nu-i va asigura fetei o viață fără griji, însă îi măresc simțitor șansele de a avea o viață mai bună.

Dacă dă ochii peste cap, înseamnă că funcționează

Cercetătorii spun: chiar dacă îți pare că vorbești cu un perete, de fapt, sfaturile tale au efect.

Cât nu ne-am strădui de mult, sfaturile părintești ne influențează deciziile. Altfel spus, dacă fiica-adolescentă, dă ochii peste cap și îți spune: „ Taci din gură, m-am săturat de sfaturile tale” în realitate ea are în vedere: „Îți mulțumesc pentru sfatul util. O să încerc să am un comportament decent.”

Efectul acumulativ

Diverse așteptări mari se completează reciproc și astfel devin mai eficiente. Dacă îi spui fiicei două gânduri dintr-o dată: ea trebuie să meargă la facultate și nu trebuie să rămână însărcinată în adolescență – ea are mai multe șanse de a nu deveni mamă la 20 de ani, decât cea căreia i se va spune un singur gând – că nu trebuie să devină însărcinată până ce nu va fi destul de matură.

Nu știu cum e la voi, dar eu și acum , la 40 de ani, uneori aud în cap vocea mamei sau a bunicii atunci când fac ceva greșit. Bunicul meu nu mai este în viață de 30 de ani, însă atunci când mănânc prea mult dulce îmi amintesc de mormăitul lui.

Sursa