Cum să ai grijă de Zamioculcas zamiifolia sau „Copacul banilor”

02-5[1]
Denumită popular și planta ZZ, planta banilor și planta eternă, îndepărtează spiritele rele și aduce noroc în casă. Este originară din Estul Africii (Tanzania și Kenya). Deține un loc important în categoria plantelor decorative exotice pentru aspectul deosebit al frunzișului, alcătuit din pețioluri lungi și cărnoase, pe care sunt dispuse de la 5 până la 12 perechi de foliole (frunze mici) groase și cerate, de forma ovală, culoare verde intens și aspect lucios. Deși apreciază lumina intensă și se dezvoltă bine în spațiile însorite, tolerează fără efort și o poziție semi-umbrită. Nu este o plantă setoasă, preferă udări rare decât în exces. Datorită aspectului plăcut al frunzelor, Zamioculcas este o plantă solicitată adesea în apartamente, hoteluri, hipermarketuri și mall-uri.

Se dezvoltă bine la temperaturi cuprinse între 18-21º C, iarna temperatura să nu scadă sub 10º C.

Preferă umiditarea aerului, iar apa cu care este udată să fie fără calcar și la temperatura camerei. Între două udări se lasă pământul să se usuce, iar apa în exces din farfurie se îndepărtează. Pe perioada verii se poate stropi pe frunze.

Din primăvară până în tomnă se administrează îngrășământ în soluție din 2 în 2 săptămâni, iar iarna o dată pe lună.

Se transplanteaza o dată la 2 ani, atunci când rădăcinile nu mai au loc în ghiveci. Preferă un sol bogat, un amestec de turbă și mraniță.