Cum poți să dezvolți flexibilitate în gândire

Sunt convinsă că o minte flexibilă ne ajută să facem față haosului, eșecurilor, schimbărilor radicale în viață, frustrărilor și tuturor încercărilor care ne apar în cale.

O minte flexibilă creează în jurul său serenitatea care scapă de bariere și blocări și se adaptează ușor la schimbări. Atunci recunoști că nu întotdeauna ai dreptate și rămâi curios să afli cum gândesc și acționează alte persoane. Te familiarizezi cu noi provocări și nu-ți pierzi optimismul și entuziasmul.

Sincer vorbind, nu sunt tare la capitolul flexibilității cognitive, dar îmi dau silința pentru acumularea unor rezultate mai bune pe parcurs.

Când nu adopt o atitudine flexibilă, simt imediat asta: mintea mea devine țeapănă, mă simt frustrată, iritată, furioasă și dezamăgită, refuzând să accept starea lucrurilor actuale fiind atacată și nedreptățită chiar de eul meu pentru felul în care gândesc.

Dacă te-ai regăsit în cuvintele mele, înseamnă că ai trăit o asemenea situație. Uite ce trebuie să faci ca să simți din nou bucuria vieții:

1. Conștientizează că există o oarecare constrângere morală. Atunci când observam că devin deprimată și insensibilă simțind astfel o presiune sub care rămân un timp îndelungat copleșită, înțelegeam că e timpul să practic adaptibilitatea și flexibilitatea minții.

2. Nu acționa. Frustrarea pune în funcţiune mecanismele de apărare ale eului și dorind să scape de această stare doborâtoare, persoana nu percepe că riscă să se izoleze mai mult de lumea din afară și să piardă orice contact cu societatea. Odată ce observi că devii presat moral, nu încerca din răsputeri să fugi de acest sentiment găsind soluții dubioase în situații sau persoane de lângă tine, ci caută cauza de ce nu te poți adapta noilor schimbări și încearcă să găsești o eventuală soluție oricare ar fi rezultatul investigării tale.

3. Acceptă acest sentiment. Gândește-te ce ar putea să-ți provoace frustrarea. Observă cum îți afecteazăă moral și fizic organismul și exploreaz-o cu atenție.

4. Relaxează-te. Pesimismul și starea de stagnare se trage din dorința de a obține cu orice preț rezultatul dorit. E necesar să accepți lucrurile așa cum sunt și să nu încerci să schimbi ceea ce nu poți schimba. Oricare ar fi rezultatul în sfârșit, tot vei acumula experiență în urma lui care te va ajuta pe viitor. Mai bine oprește-te din ritm și observă cît e de frumoasă lumea din jurul tău, nu-ți face prea mult griji pentru care vei regreta ulterior.

5. Fii ignorant. Odată ce te-ai relaxat puțin, acum poți cu siguranță afirma că „nu întotdeauna am dreptate și nu știu în ce direcție trebuie să meargă lucrurile”. Acum cercetează lumea cu atenție și lasă timpul să decidă de unul singur viitorul tău.

O minte flexibilă este una care nu știe cu adevărat ce ar trebui să se întâmple și nici măcar nu este sigură de lucrurile care se vor desfășura în acest moment. O minte flexibilă rămâne curioasă ca un copil care explorează lumea și acceptă cu spiritul deschis tot ce se întâmplă cu el.