Cum părinții le fură copiilor copilăria

Cu toții ne aducem aminte cu drag de copilărie. De aceea îndemn pe toți părinții să lase copiii să se joace, nu să fie îngrădiți și agasați de a învăța prea multe la vârste prea fragede. Viața este făcută din etape bine structurate și fiecare etapă are rolul său în creșterea și dezvoltarea noastră ca adulți.

Aud mulți părinți lăudându-se cu copiii lor care la 4-5 ani umblă pe calculator. E bună și tehnica asta, dar parca e prea devreme să strici ideile copilului despre copilărie înfundându-l cu ochii într-un gadget. Poate să învețe și alte lucruri mult mai interesante la această vârstă, decât mânuirea unui computer. Cu siguranță va veni și timpul când va trebui să facă și acest lucru, dar toate la timpul lor.

Mereu am spus: “lăsați copiii să se joace!”. Foarte mulți părinți tind să forțeze un pic dezvoltarea bebelușului lor, crezând că astfel vor avea un copil eminent. Greșit concept. Copilăria are și ea rolul ei în dezvoltarea noastră către viitorul adult. Acum, în copilărie, învățăm cum să socializăm cu prietenii și vecinii de pe stradă sau bloc, acum învățăm și descoperim lucruri noi, acum vedem cum se descurcă părinții în situațiile grele din viață. Suntem atenți la tot ce se mișcă în jurul nostru și avem “antenele” mereu conectate la viață.

Există o idee încolțită în capul multor părinți, și anume că dacă trec mai repede peste copilărie, copiii lor vor fi mai deștepti. Gândiți-vă, acum când sunteți părinți, de câte ori vreți să mai dați timpul înapoi să mai fiți măcar pentru o zi copil. Frumoasa copilărie: fără griji, fără probleme de sănătate, fără stres, doar joacă și dezvoltare corporală. E drept că acum trebuie să ne bazăm și pe școală și învățat, dar și joaca are rolul ei constructiv în educația noastră pentru viitor.

În loc să ne lăsăm copilul în fața tv-ului ore întregi în timp ce noi facem orice altceva decât să avem grijă de micuț, mai bine mergem în parc și stăm o ora în aer liber comunicând cu alți părinți și cu alți copii. O să spuneți: “vai dar ce obosit vin de la serviciu și nu mai am timp de copil!” Da, dar trebuie să te gândești că și tu ai fost copil și aveai și simțeai nevoia de joacă, așa că fă-ți timp și pentru copilul tău, nu-l poziționa în fața calculatorului.

În plus mișcarea în aer liber va face mult bine copilului. Și menținerea tonusului ridicat pentru copil face parte tot din dezvoltare. Făcând sport sau alergând în aer liber, va mânca mai bine și se va odihni mai bine. Copilul trebuie să fie liniștit și odihnit pentru a face față tuturor informațiilor parvenite acum în copilărie. Trebuie să fie apt să le asimileze, și de aceea orice ieșire la aer e binevenită.

În timp când vei constata că odorul tău are probleme de comunicare, vei vrea să te întorci în trecut pentru a recupera timpul pierdut aiurea în casă, dar va fi prea târziu pentru a mai repara ceva. Și încă ceva, am văzut parinții de astăzi, sunt prea “agresivi” când este vorba de educarea copilului. Vor ce este mai bun pentru ei, vor la cea mai bună școală dar nu se interesează și de capacitatea copilului de a merge acolo unde vor părinții. Copilul trebuie îndrumat și călăuzit spre ce aptitudini are el încă din copilărie. Nu înțeleg interzicerea anumitor lucruri doar pentru că părinții le văd dăunătoare.

Poate copilul desenează foarte frumos și scrie foarte bine, nu trebuie implementat în mintea acestuia că un desenator sau un pictor este sărac și mai bine se face doctor sau altceva ce vedem noi că ar fi bănos pentru el pe viitor. De unde știe părintele că acel copil nu va ajunge un mare și de succes grafician sau arhitect? Acum când aude și vede multe își va forma primele impresii și dorințe despre ceea ce va urma în viata lui de adult. Sfaturile noastre ca părinți evident că sunt bune, dar trebuie ținut cont și de ceea ce vrea copilul nostru. El trebuie urmărit și văzut ce abilități are, și așa ne putem forma o idee cam ce-ar putea deveni copilul în timp pentru ca să aibă o viață frumoasă și liniștită. Copiii au o singură copilărie, și de aceea, pentru că este unică, luați aminte și lăsa-ți copiii la joacă.

Lăsați copiii să se joace, pentru că de asta este copilăria. O să aibă timp și de învățat și de dezvoltat pe parcurs. Share pentru toți copiii din lume.

error: Content is protected !!