Scapă de negativul din jur cu aceste 8 sfaturi practice, care îți vor reduce grijile din cap

Orice om este un burete emoțional, doar că nivelul absorbției pentru fiecare este diferit. În timp ce unii au „imunitate” la tot negativul din jur, alții simt influența acestuia destul de mult.

Problema constă în empatie, cea care îi face pe unii să intre în pielea altora și să simtă orice necaz străin ca pe unul propriu. Și deși este considerată a fi o trăsătură pozitivă, empatia este unul dintre factorii apariției depresiei.

Respectiv, iată ce trebuie să faci, ca să nu mai absorbi negativul din jur:

1. Încearcă să înțelegi cât de empatic ești

Uite câteva caracteristici care te vor ajuta să evaluezi situația:

-oamenii îți spun că ești prea sensibil și că iei totul la inimă;

-simți frica, anxietatea și stresul exprimat de alți oameni;

-obosești repede în aglomerații;

-gălăgia și necesitatea de discuta cu oamenii te enervează;

-pentru a te umple de energie trebuie să fii într-o stare de liniște totală;

-te gândești mereu la ceea ce te îngrijorează;

-ești un ascultător bun.

2. Găsește sursa îngrijorării

Trebuie să delimitezi emoțiile generate de propriile probleme de cele străine. De multe ori empaticii se pot simți prost doar privind știrile sau discutând cu un prieten care are un necaz.

Iată câteva situații care te vor ajuta să înțelegi:

-Ai ieșit de la cinema cu o dispoziție superbă după ce ai privit o comedie. Imediat întălnești un prieten sau o rudă și dispoziția ta se schimbă la 180 de grade. Ți s-a întâmplat așa ceva?

-Mergi la un concert sau într-un centru comercial și după o perioadă începe să-ți displacă totul. Aglomerația te suprimă? Poate e din cauza faptului că absorbi energia negativă a celor din jur?

3. Evită sursa îngrijorării cu orice preț

Încearcă să te ții la o distanță mai mare de oamenii neagreabili, chiar dacă ești nevoit să discuți cu ei. La fel, schimbă-ți locul în transportul public dacă lângă tine s-a așezat o persoană indispusă sau neîngrijită. Evită orice om care îți generează emoții negative.

4. În orice situație neplăcută – concentrează-te pe respirație

Respirația este ceea ce leagă creierul de ființa ta. Concentrează-te timp de câteva minute pe respirație. Inspiră liniște și expiră negativul. Această practică te va ajuta să te poziționezi în timp și spațiu, să-ți purifici mintea de frică și alte emoții negative.

5. Utilizează un scut

Desigur, unul imaginar. Atunci când ești într-un anturaj neplăcut, imaginează-ți că deasupra ta stă un scut, care te protejează de atacurile negative. În acest fel tu vei reuși să atragi doar emoțiile pozitive din jur.

6. Gestionează supraaglomerările emoționale

Încearcă să-i identifici pe „vampirii energetici” din preajma ta și evită-i. Mâncarea nesănătoasă, bogată în zahăr, te poate ajuta să te calmezi, dacă vei interacționa cu vreunul. Casa ta, la fel este un loc unde te poți liniști și umple de energie bună.

7. Caută oameni și situații pozitive

Comunică mai des cu prietenii plini de viață, care nu obișnuiesc să se plângă de problemele lor. Ieșiți la o cafea, la un film bun. Fii empatic și față de tine, nu doar față de cei din jur.

8. Mergi la plimbare

Ar trebui să ai niște locuri care te alimentează cu energie pozitivă. Ar fi bine să se afle în mijlocul naturii – un parc, un lac sau o pădure.

Așadar, iubește-te, crede în ce e mai bine și privește pozitiv înainte!

Sursa