Cum emoțiile negative îți afectează sănătatea

Te-ai gândit vreodată că gândurile și emoțiile îți pot afecta trupul și sănătatea? De multe ori nici nu suntem conștienți de efectul pe care acestea îl pot avea asupra noastră. Uneori ne lăsăm cuprinși de stres, tensiune, anxietate, depresie și alte sentimente negative fără să ne gândim că acestea ne pot afecta emoțional și fizic și ne pot scădea calitatea vieții.

Legătura dintre minte și trup este mai puternică decât credem. Gândurile și emoțiile noastre stimulează secretarea unor substanțe chimice în corp ce ne influențează sănătatea fizică și emoțională. Spre exemplu, atunci când experimentăm fericirea sau euforia, creierul nostru secretă serotonină și dopamină. Un lucru asemănător se întâmplă și atunci când avem emoții negative, dar în loc ca substanțele secretate să ne facă bine, ne produc durere și indispoziție.

00

© Top 10 Home Remedies

10 emoții negative care ne afectează sănătatea:

1. Mânia îmbolnăveşte inima în timp

Atunci când ne enervăm chiar şi pentru o perioadă scurtă de timp, starea de sănătate ne poate fi serios afectată. Oamenii de ştiinţă americani au observat că persoanele care au frecvent stări de mânie sunt de trei ori mai predispuse la apariţia unui infarct sau a unui atac cerebral.

Sentimentul de mânie se instalează involuntar şi, prin urmare, este foarte greu de anticipat. Este bine să evităm certurile cu cei din jur şi să prevenim astfel apariţia momentelor de furie. De asemenea, s-a mai observat că bolile cardiovasculare apar şi pe fondul reprimării sentimentelor.

2. Îngrijorarea provoacă durere

Trăirile emoţionale negative pentru o perioadă lungă de timp îşi pun amprenta asupra capacităţii noastre de a soluţiona probleme, de a ne concentra şi de a ne bucura de viaţă. Anxietatea şi îngrijorarea implică o tensionare a organismului, care duce la dureri musculare în diverse zone ale corpului.

3. Tristețea, durerea sufletească afectează plămânii, antrenând dificultăți de respirație

Atunci când suntem triști, organismul obosește mult mai ușor. Tot tristețea se face vinovată și de instalarea depresiei.

4. Stresul slăbește creierul și inima

Știm, în zilele noastre, evitarea stresului este o misiune imposibilă. Totuși, chiar nu este cazul să ne stresăm pentru fiecare lucru nesemnificativ. Stresul cronic afectează, la modul general, buna funcționare a organismului.

5. Frica ne otrăvește organismul

Lucru demonstrat știintific – atunci când ne este frică, în organism au loc diverse procese chimice astfel încât : plămânii, rinichii, intestinele și pielea elimină substanțe ce ne pot intoxica organismul. Frica extremă-atacul de panică-poate fi fatal persoanelor sensibile.

6. Singurătatea afectează sănătatea mintală și poate afecta sănătatea fizică

Psihobiologii au demonstrat că singurătatea de lungă durată nu numai că face să te îmbolnăveşti, ci chiar te poate omorî. Singurătatea transmite semnale hormonale greşite, redispune moleculele genelor care controlează comportamentul şi „deranjează” alte sisteme. Izolarea emoţională este un factor de risc în dezvoltarea anumitor boli, pe aceeaşi treaptă cu fumatul. Se pare că singurătatea provoacă, sau cel puţin agravează, boli precum Alzheimer, obezitate, diabet, boli cardiovasculare, boli neurodegenerative şi contribuie la metastazierea cancerului.

7. Șocul emoțional poate ucide

Șocurile emoționale pot fi fatale, fie că este vorba despre o experiență traumatizantă, un eșec în dragoste sau un cîștig neașteptat la loterie. Veștile șocante, fie bune sau proaste, aruncă în aer producția de adrenalină a organismului, un hormon al stresului care duce la îngustarea arterelor ce alimentează cu sînge inima. Acest lucru poate „paraliza” o parte a miocardului, provocînd insuficență cardiacă.

8. Nerăbdarea și ura duc la apariția hipertensiunii

Un studiu recent a dezvăluit că nerăbdarea poate contribui la obezitate, iar ura – la boli cardiovasculare, ambele emoții negative ducând la apariția bolii Alzheimer precoce și la îmbătrânire accelerată.

9. Invidia și gelozia generează boli de ficat

În plus, invidia şi gelozia, asociate cu vanitatea şi cruzimea pot duce la ruperea retinei sau orbire sau un grav traumatism cranian.

10. Anxietatea slăbește rinichii

În perioadele încărcate de anxietate se intensifică afecţiunile renale (colicii), apar probleme la nivelul vezicii urinare şi dureri de oase.