Cum a devenit câinele cel mai bun prieten al omului? Iată ce spun cercetătorii

Deja de foarte mult timp câinii trăiesc împreună cu oamenii. Dacă e să luăm în general, aceste animale domestice, care se pot afla timp de mulți ani sub același acoperiș cu noi, se deosebesc fără îndoială de strămoșii lor – lupii. Pe lângă parametrii fizicii, ADN-ul lor prezintă, la fel, destul de multe diferențe.

Informațiile disponibile la ziua de azi demonstrează că acești patrupezi au devenit apropiați oamenilor din cauza că au fost cei care mâncau resturile lor de mâncare. Oamenii de știință au estimat că aceste animale trăiesc printre noi de cel puțin 15 mii de ani.

O particularitate a câinilor, în raport cu strămoșii lor – lupii, este faptul că organismul lor poate asimila amidonul din mâncare, ceea ce în cazul sălbaticilor este imposibil.

Cercetătorii din România, Franța, Suedia și Rusia au studiat ADN-ul extras din oasele și dinții a 13 câini străvechi, găsiți pe teritoriul Europiei și Asiei. Vârsta acestora a fost satbilită ca fiind de 15 mii de ani. Anume în rămășițele acestor câini a fost găsită componenta ADN ce răspunde de asimilarea amidonului. Potrivit doctorului Morgan Olivier, din Franța, osămintele acestora datează cu primele semne de apariție a agriculturii.

„ Este o ilustrație paralelă minunată a evoluției rasei umane și a animalelor domestice” a declarat el pentru BBC News.

În prezent, cercetătorii vor să înțeleagă cum strămoșii câinilor au fost domesticiți. Unii sunt de părere, că vânătorii din acele vremuri își luau drept companioni de vânătoare niște lupi.

Alții, însă, cred că aceștia au fot domesticiți după ce au început să fure resturi de mâncare de la oameni. Fapt care a fost demonstrat de studiul publicat în revista Comunității Regale „Open Science”.

Sursa