Marea Schismă din 1054: înstrăinarea dintre Roma și Constantinopol a împărțit creștinismul. Cum s-a ajuns acolo?

În secolul al XI-lea patriarhul Constantinopolului Mihail I Cerularie, temându-se de creșterea influenței catolicilor asupra creștinilor greci, a închis toate mănăstirile latine din Bizanț, după ce a expediat o scrisoare la Roma, în care l-a criticat pe Papa pentru uzurparea puterii religioase.

Papa Leon al IX-lea a reacționat promt, expediind la Constantinopol legații săi cu o scrisoare, în care scria foarte clar despre faptul că nimeni nu are dreptul să-l critice pe Papa.

Au început dezbaterile religioase, se discuta originea Sfântului Duh, despre prinosuri și despre căsătoriile preoților. Din păcate, un compormis așa și nu a fost găsit și la 16 iulie 1054 legații Papei au declarat anatemă mitropoliei din Constantinopol, iar aceasta a răspuns cu aceeași declarație la adresa Papei.

Deși în anul 1965 ambele anateme au fost anulate, separarea creștinilor și catolicilor a influențat colosal istoria religiilor. Marea Schismă a fost o consecinţă a înstrăinării treptate dintre Roma şi Constantinopol. Putem vorbi, pe de o parte, de cauze de ordin politico-religios şi, pe de altă parte, de cauze dogmatice.

Citeste mai mult: adev.ro/nkqvin

Sursa