„Cum ai îndrăznit să creezi o lume, în care există atâtea suferințe?” – Stephen Fry despre Dumnezeu

Actorul și scriitorul britanic, cunoscutul ateu Stephen Fry și-a expus părerea despre Dumnezeu într-un interviu TV acordat. Întrebat, ce ar spune dacă ar ajunge la porțile raiului și s-ar întâlni față în față cu Dumnezeu, Fry a dat un răspuns care a ajuns viral:

-Imaginați-vă că vă apropiați de porțile raiului, în ciuda convingerilor dvs. și acolo vă întâlnește însuși Dumnezeu. Ce i-ați spune?

-În primul rând, aș spune: „Cancer osos la copii? De ce? Cum ai îndrăznit? Cum ai îndrăznit să creezi o lume în care să existe o astfel de suferință, pentru care nu purtăm nicio vină? Nu este corect! Este cu totul rău, extrem de rău. De ce să mă închin unui Dumnezeu capricios, nedrept, stupid care creează o lume plină de nedreptate și durere?” Iată ce i-aș spune.

-Credeți că ați putea fi lăsat să intrați după asta?

-Nu, dar eu singur nu aș merge. Nu aș vrea să ajung acolo ținând cont de condițiile lui. Sunt greșite. Iată dacă aș muri și dacă m-aș întâlni cu Pluton, Hades și toți cei doisprezece zei ar fi acolo, ar fi mai aproape de mine. Zeii greci nu încercau să pară mai presus decât oamenii în dorințele, capriciile și nerezonabilitatea lor. Ei nu se arătau atotvăzători, atotștiutori și evlavioși.

Dumnezeul care a creat acest Univers – dacă Dumnezeu l-a creat – este evident un maniac. Un adevărat maniac și o creatură incredibil de egoistă. Și noi trebuie să-i mulțumim toată viața în genunchi? Ce fel de Dumnezeu s-ar purta așa? Da, lumea este incredibil de frumoasă. Dar în ea există, de asemenea, și insecte, al căror ciclu de viață este să eclozeze în globurile oculare ale copiilor și să-i orbească. Le mănâncă ochii din interior. De ce? De ce să sufere așa? La urma urmei, era posibil să se creeze o lume în care aceasta pur și simplu să nu existe. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil.

Fry: „Ateismul nu se referă numai la faptul că Dumnezeu nu există, ci și la presupunerea că, chiar dacă există, ce fel de Dumnezeu este? Este absolut evident că este un monstru, care nu merită niciun respect. Din momentul în care îl refuzi, viața ta devine mai simplă, mai curată și mai demnă de a o trăi și de a te bucura de ea.”

Ulterior, Stephen Fry a fost acuzat de blasfemie după ce a făcut aceste comentarii. Poliția din Irlanda a inițiat o investigație privind defaimarea.