Cu ce se ocupă creierul, atunci când tu nu faci aparent nimic. Descoperă câteva ipoteze, care te vor intriga

Creierul își alocă mult mai multă energie decât alte organe. Circa 20% din toată energia corpului este consumată de către acesta, deși mărimea creierului constituie doar 2% din greutatea totală a organismului. Tomograful arată cum este distribuit și cum se mărește fluxul sangvin în diferite zone ale creierului, atunci când acesta îndeplinește diverse sarcini. O activitate mai sportiă într-o zonă sau alta necesită o cantitate mai mare de oxigen, iar pentru asta crește volumul fluxului local de sânge. De obicei, majorarea deviază cu circa 5-10% de la normă.

Astfel, nu este clar pe ce irosește creierul o mare parte din energia consumată. Poate el prelucrează permanent o informație dinafară pe care omul nu o conștientizează? Sau energia merge spre unele procese interne, care nu depind de lumea înconjurătoare? Se pare că a doua variantă este mai aproape de adevăr. În anul 1994, fiziologii americani au demonstrat că numai 10% din relațiile neurale din cortexul vizual al maimuțelor sunt implicate în perceperea vizuală a stimulilor. Iar cu ce se ocupă celelalte 90% nu este cunoscut. Și cercetătorii belgieni au stabilit recent că activitatea cortexului vizual la nevăzătorii din naștere nu este mai scăzută decât la cei cu vedere normală.

Potrivit unei ipoteze, creierul se află permanent într-un echilibru dinamic, balansând între excitare și inhibare. Și anume spre asta este direcționată o parte semnificativă din energie – spre menținetea sistemului în stare funcțională, fiind mereu pregătit.

Conform altei ipoteze, creierul este tot timpul ocupat cu previziunea viitorului apropiat, luând în considerare experiența din trecut, fapt pentru care prelucrează cantități mari de informație.

Savanții sunt cel mai mult intrigați de faptul că această activitate misterioasă a creierului nu este uniformă, ea este formată din fluxuri și refluxuri, deși în comportamentul extern al persoanei nu există nicio schimbare.

Sursa