Cu aceste 5 obiceiuri poți deveni mai deștept. La al cincilea nu te-ai fi gândit!

Atunci când ne primim diplomele de absolvire, instituțiile de învățământ ne transmit și responsabilitatea pentru propria dezvoltare intelectuală. Nu mai trebuie să învățăm pentru examene, dar trebuie să învățăm pentru viață, pentru a avea un loc de muncă bine plătit, pentru a ne controla propia viață și pentru a trăi cu plăcere. Iată câteva obiceiuri, care te ajută să devii mai deștept.

1. Fă o listă cu ceea ce ai reușit să realizezi

Listele ne ajută nu doar să luptăm cu anxietatea, dar și să fim mai organizați. Ele sunt un antrenament bun pentru îmbunătățirea memoriei și dezvoltarea conștientizării.

Elaborează o listă cu sarcinile, pe care ai reușit să le realizezi. Fixează ideile care ți-au venit în această zi, discuțiile importante sau cuvintele noi, pe care le-ai învățat.

Este foarte important să recitești periodic aceste liste, altfel își pierd sensul.

2. Explică în fiecare zi un lucru nou

După cum spunea Einstein „ dacă nu poți explica ceva prin cuvintele tale, înseamnă că nu ai înțeles acest lucru prea bine”.

Încearcă să explici cuiva în fiecare zi un concept sau un fenomen nou. Persoana cea mai potrivită în acest caz este un copil, dar te poate asculta și prietenul sau câinele tău.

În timp ce explici verbal se întâmplă câteva lucruri importante: înveți să formulezi un gând, să găsești noi înțelesuri sau să-ți consolidezi convingerile. Cu cât mai des vei explica ceva, cu atât mai bine vei înțelege și tu.

3. Antrenează-ți creierul

Poți găsi în internet foarte multe exerciții, jocuri și programe pentru dezvoltarea capacităților intelectuale. Dar trebuie să știi că creierul se adaptează foarte ușor, de aceea trebuie să se schimbe și nivelul de dificultate.

Acordă măcar 10 minute pe zi pentru fitnessul intelectual. Atrenează-ți memoria, atenția, reacția, rezolvă exerciții matematice și logice.

4. Ieși din zona de confort

Încă o regulă: în fiecare zi un lucru nou. Un film, care nu este genul tău, o carte neobișnuită, un fel nou de mâncare. Încearcă să studiezi ceea ce te sperie.

Înfruntă-ți frica de a încerca ceva nou, numai atunci creierul tău va forma noi legături neurale.

Părăsirea zonei de confort îți oferă nu doar experiențe și cunoștințe noi, dar îți dezvoltă și inteligența emoțională.

5. Fă sport

Activitatea fizică moderată stimulează multe organe și țesuturi ale organismului, inclusiv celulele nervoase ale creierului.

În timpul mișcării se îmbunătățește circulația sangvină, de aceea creierul obține mai mult oxigen și nutrienți.

Dacă mai înainte se credea că sportul acționează pozitiv doar asupra zonelor care răspund de mișcare, astăzi există studii care au demonstrat că acesta îmbunătățește memoria, gândirea și capacitatea de învățare.

Foto: pexels.com