Credeai că IQ-ul înalt îți poate asigura o viață mai bună? Greșești! Iată ce au descoperit cercetătorii

Pentru a trăi bine este necesar să ei decizii corecte în ceea ce privește: sănătatea și finanțele, să construiești relații cu oameni potriviți și să eviți greșelile serioase. Ce ne permite să facem asta?

Una dintre variante este IQ-ul: de obicei, oamenii care acumulează multe puncte la testele intelectuale, se dezvoltă și din punct de vedere academic și profesional. Însă mulți dintre noi au văzut oameni „foarte deștepți în carte, dar proști în viață”. Un articol recent din revista Thinking Skills and Creativity vorbește despre influența IQ-ului asupra gestionării vieții și modul cum alte abilități îl pot transfera pe planul doi.

În timp ce IQ-ul se măsoară cu puterea minții, depusă la procesarea informațiilor abstracte, unele studii spun că „gândirea critică”- capacitatea de a judeca obiectiv, fără a ajunge la concluzii false, este o abilitate aparte. Pentru a afla cât de importantă este capacitatea de a gândi critic, Heather Butler de la Universitatea din California, împreună cu niște colegi de-ai săi a realizat un experiment în baza a 244 de studenți și adulți.

Fiecare test s-a bazat pe diferite aspecte ale vieții și în multe dintre cazuri IQ corela cu gândirea critică, însă nu întotdeauna. Astfel, s-a ajuns la concluzia că poți avea un IQ modest, dar să ei decizii înțelepte în viață și poți să ai un IQ ridicat și să faci niște greșeli foarte stupide.

Anume gândirea critică este aspectul asupra căruia trebuie să lucrăm. Gândirea critică nu este atât o resursă mentală, cât un mod de a vedea lumea și un set de abilități, pe care trebuie să le punem în funcțiune într-un anumit moment. Doar că pentru asta trebuie să știm cum să le dezvoltăm. Unele studii sunt foarte pesimiste în acets sens, întrucât învățământul nu prea are influență asupra gândirii critice.

Oamenilor de știință nu le rămâne decât să găsească o cale prin care aceste abilități pot fi dezvoltate, întrucât ele sunt mult mai necesare în viața de zi cu zi decât IQ-ul.

Sursa