Coronavirus: cât este de periculos să călătorești în transportul public?

Coronavirus se transmite prin inhalarea virusului sau prin ochi, din aceste motive este foarte important sa nu atingem fata cu mainile. Mai jos gasiti cativa factori, care va bor ajuta sa nu mai panicati atat de mult si sa fiti un pic mai siguri:

Masca: purtatul mastii este obligatoriu pentru persoanele deja infectate, pentru ca sa opreasca raspandirea virusului, dar daca esti sanatos, atunci este foarte important sa stii, ca masca trebuie schimbata nu mai rar decat o data in ora, si sa fii atent atunci cand pui mana pe fata pentru ca sa asezi masca pe fata. Purtatul mastii presupune un disconfort, care in consecinta te face sa iti atingi fata mai des

Greutatea virusului:  acest virus este mai greu, de aceea el destul de repede se aseaza pe jos, si nu prea prefera sa pluteasca prin aer. Astfel recomandarile de a te afla la 1 metru distanta fata de alte persoane, intradevar ajuta, deoarece chiar daca acea persoana va raspandi virusul in aer, el nu va ajunge pana la tine.

Spalatul pe maini: Daca admitem faptul ca virusul se afla pe mainile noastre, si nu ne atingem fata, atunci noi nu suntem inca infectati si nu trebuie sa ne fie frica de asta. Sapunul nu ucide virusuleste foarte important sa constientizam acest lucru atunci cand ne spalam pe maini. Sapunul spala virusul de pe maini si cu ajutorul apei el ajunge in canalizare.

Gelul antibacterian: sunt date care afirma ca spirtul de peste 70% ucide virusul, asa ca nu ezitati sa va stergeti mainile cu spirt sau cu un gel antibacterian pe baza de spirt.

Apa si gatul umed: Daca vom pastra mereu gatul umed, este probabilitatea mare ca virusul inhalat sa se lipeasca de gat si sa ramana acolo, o data ce vom bea un pic de apa, il vom inghiti in stomac, iar sucul gastric il va ucide. Se recomanda sa bem un pic de apa la fiecare 15 minute, pentru a pastra gatul hidratat.

Amintim că coronavirusul de tip nou este:

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri, găsite atât la animale, cât și la oameni. Unele infectează oamenii și sunt cunoscute pentru faptul că provoacă boli, de la o răceală obișnuită până la așa boli grave ca sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS).

Ce este un coronavirus ”nou”?

Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni. Noul coronavirus, în prezent denumit COVID-19 nu fusese depistat înainte de raportarea focarului din Wuhan, China în decembrie 2019.

Cât de periculos este?

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome ușoare, inclusiv nasul înfundat, gâtul inflamat, tuse și febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi, diabet și boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

Poate COVID-19 să fie transmis de la persoană la persoană?

Da, COVID-19 cauzează boli respiratorii și poate fi transmis de la persoană la persoană, de regulă, după contactul strâns cu pacientul infectat, de exemplu, într-o gospodărie, loc de muncă, sau centru medical.

Ce pot face ca să mă protejez?

Spală-te pe mâini des cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă

De ce? Spălatul pe mâini cu un produs de mâini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mâinile tale.

Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră.

De ce? Atunci când persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.

De ce? Mâinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strâns cu cineva care s-a deplasat din China și are simptome respiratorii.

De ce? Ori de câte ori ai febră, tușești sau ți-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, dat fiind că aceasta s-ar putea datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră au un șir de cauze și, în funcție de istoricul tău personal al călătoriilor și de circumstanțe, COVID-19 ar putea fi una dintre ele.

Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie și de mâini de bază și stai acasă până când te recuperezi, dacă este posibil.

Să port mască ca să mă protejez?

Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu este garantat că va stopa infecțiile și trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena de mâini și respiratorie și evitarea contactului strâns – cel puțin distanța de 1 metru între tine și alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus?

Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19 pot fi expuși riscului de infectare.

Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 sunt expuși unui risc mai mare și trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire și control al infecției.

OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine unde circulă virusul și cum oameni se pot proteja de infecție. Pentru mai multe informații, vezi situația cea mai recentă, oferită de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Cum se răspândește virusul?

Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată prin picăturile respiratorii generate atunci când persoana, de exemplu, tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale. Este important ca toți să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută și tușește în cotul îndoit, sau folosește un șervețel și aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-și spele mâinile regulat fie cu un produs de mâini, bazat pe alcool, fie cu săpun și apă.

Cât de mult supraviețuiește virusul pe suprafețe?

Încă nu se știe cât de mult virusul COVID-19 supraviețuiește pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui câteva ore. Aplicarea unor dezinfectanți simpli pot ucide virusul, astfel eliminând posibilitatea acestuia de a infecta în continuare persoanele.

Care este deosebirea între îmbolnăvirea cauzată de infecția COVID-19 , gripă sau o răceală?

Persoanele infectate cu COVID-19 , gripă sau o răceală în mod tipic dezvoltă simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și scurgeri nazale. Deși multe simptome sunt la fel, ele sunt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similarității acestora, poate fi greu de identificat boala doar în baza simptomelor. De aceea, sunt necesare testele de laborator pentru a confirma dacă cineva are COVID-19 .

Persoanele care tușesc, au febră sau dificultăți de respirație trebuie să se adreseze timpuriu la medic. Pacienții trebuie să informeze prestatorii de servicii medicale dacă au călătorit în decursul a 14 zile înainte de dezvoltarea simptomelor sau dacă s-au aflat în contact strâns cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

Cât durează perioada de incubare?

Perioada de incubare este intervalul de timp între infectare și apariția simptomelor clinice ale bolii. Estimările actuale ale perioadei de incubare variază între 2 și 11 zile, și aceste estimări vor fi îmbunătățite cu apariția mai multor date. În baza informațiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubare a COVID-19 ar putea fi până la 14 zile.

Poți să te molipsești de COVID-19 de la o persoană care nu prezintă nici un simptom?

Înțelegerea intervalului în care pacienții infectați pot răspândi virusul altor persoane este critică pentru întreprinderea acțiunilor de control. Sunt necesare informații medicale detaliate de la persoanele infectate pentru a determina intervalul infecțios al COVID-19 . Potrivit rapoartelor recente, ar putea fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie molipsitoare înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuși, în baza datelor actualmente disponibile, persoanele care au simptome cauzează majoritatea răspândirii virusului.

Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19 ?

La zi, nu există medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuși, cei infectați cu COVID-19 trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei care suferă de afecțiune gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare și vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenționale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19 cu un șir de parteneri.

Dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie să menții igiena mâinilor și respiratorie de bază, să practici alimentarea sigură și să eviți contactul strâns, ori de câte ori este posibil, cu orice persoană care manifestă simptome de boală respiratorie, cum ar fi tusea sau strănutul.

Următoarele măsuri nu sunt recomandate în mod specific ca remedii pentru COVID-19 , dat fiind că nu sunt eficace pentru a te proteja și pot chiar fi dăunătoare:

Administrarea vitaminei C

Fumatul

Consumul ceaiurilor de ierburi tradiționale

Purtatul mai multor măști pentru maximizarea protecției

Automedicația, cum ar fi administrarea antibioticelor

În orice caz, dacă ai febră, tușești și ți-e greu să respiri, adresează-te la medic cât de curând pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecții mai grave și neapărat informează-ți prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente.