Controlează-ți puterea de voință: dacă o să crezi că nu are limite, așa va fi!

Până nu demult se credea că puterea de voință este ca un rezervor cu benzină: cu cât mai mult o folosești, cu atât mai puțin rămâne. Fiecare decizie grea pe care o ei în timpul zilei – te trezești devreme pentru a merge la sală; nu accesezi Facebook-ul în timpul zilei de muncă; mănânci salată în loc de pizza, – îți irosește o anumită cantitate de putere de voință.

Reieșind din aceată teorie, la sfârșit de zi rezervorul nostru cu putere de voință ar fi gol. Însă un studiu recent, a arătat că această teorie poate fi greșită și că posibil, puterea de voință nu are limite!

Dar dacă este așa, de ce uneori ne simțim epuizați?

Reprogramează-ți creierul să se gândească la puterea de voință

Dacă puterea de voință funcționează după principiul mușchiului, atunci nu are importanță care este efortul de a o epuiza. De exemplu, o lecție de dans care-ți aduce plăcere te poate obosi la fel de mult ca o oră neplăcută la sală. Mușchii tăi lucrează la fel, indiferent de faptul că primești plăcere sau nu.

Prin urmare, reducerea numărului de decizii neimportante luate, păstrează puterea de voință pentru luarea unor decizii mai importante.

Totuși, irosirea puterii de voință depinde de atitudinea ta. Dacă o să crezi în faptul că nu are limite, cel mai probabil, va fi adevărat.

Câteva studii au analizat ce se întâmplă în cazul celor ce cred că puterea lor de voință este nelimitată:

-Acești oameni nu au nevoie de un nivel ridicat al zahărului în sânge pentru a lucra eficient.

-Ei se reabilitează după o zi grea.

-Ei continuă să învețe și să se autoperfecționeze în timpul sarcinilor de lungă durată, în timp ce alți oameni într-un anumit moment se simt epuizați.

Una dintre cauzele acestor diferențe este faptul că tu începi să te comporți altfel, când crezi că puterea ta de voință este nelimitată. Tu încetezi să mai amâni lucrurile și începi să muncești mai productiv. De asemenea, rezolvarea unei probleme serioase o vei lua mai de grabă ca pe un semnal de stimulare, decât ca pe o tortură.

Cum să-ți dezvolți puterea de voință?

Pentru asta trebuie să pierzi mai puțin timp pe proiectele, care nu-ți oferă plăcere și să te concentrezi pe aspectele pozitive ale sarcinii tale. Cu cât mai mult timp vei petrece realizând lucrurile care te bucură, cu atât mai multe șanse vei avea să-ți păstrezi motivația ridicată.

O altă soluție este ră renunți la unele scopuri: dacă nu găsești un stimul emoțional pentru a câștiga maratonul, nu ești obligat să o faci.

La modul practic, puterea de voință poate fi întărită odată cu obiceiul de a practica sportul, însă doar în cazul în care acesta este practicat regulat.

De asemenea, îmbunătățirea puterii de voință este legată și de meditație. Ideea constă în a învăța să treci obiectiv prin minte gândurile și sentimentele tale. Acest lucru o să te ajute să înțelegi când devii vulnerabil și când să începi să te autocontrolezi.