Columb? Nu! Află cine l-a depășit cu 500 de ani pe ”descoperitorul” Americii de Nord!

Posibil că ați auzit despre aceea, că primul european, care a ajuns până în America de Nord, nu a fost Columb. Cu 500 de ani până la călătoria legendară a italianului vikingii scandinavi deja călătoreau către țărmurile americane. Iar populația baștinașă din America de Nord a fost în Europa mai devreme decât se consideră.

Cine au fost vikingii? Erau soldați iscusiți, luptători, dar mai erau totodată și niște călători, care căutau aventuri și pământuri noi. În anul 860 ei pe corăbiile sale militare au ajuns din Norvegia actuală spre țărmurile Islandei.

Ceva mai tărziu au descoperit și Groenlanda, iar după asta a urmat și ”cucerirea” Americii de Nord, deși data exactă nu se cunoaște, doar aproximativ – anul 1000. Echipa lui Leif Eriksson, feciorul legendarului Eric Roșcatul, mai întâi a ajuns pănă la insula Baffin, apoi a coborăt către locurile mai calde, adica insula Newfoundland, unde a petrecut iarna.

Peste vreo doi ani ei s-au întors aici și au fondat și o localitate – Vinland. În anul 1960 pe teritoriul provinciei canadiene Labrador a fost descoperit un sit arheologic, care a primit denumirea L’Anse aux Meadows.

Această localitate este considerată cea mai avansată și îndepărtată de țărmul maritim locuință a vikingilor, aici au fost găsite câteva peștere, săpate în pâmânt și un atelier cu multe piese din metal. Specialiștii consideră că situl a fost activ în secolul XI, aici locuiau până la o sută de oameni.

Însă vikingii nu prea se împăcau cu populația baștinașă, ei se atacau reciproc, și după aproximativ 50 de ani de încercări inutile de asimilare vikingii au fost nevoiți să părăsească America de Nord. În anul 2012 a mai fost descoperită încă o localitate a scandinavilor, de data aceasta pe insula Baffin, însă nici ea nu a existat mult timp.

Recent au apărut informații și despre procesul invers – populația băștinașă din America de Nord a participat la formarea fondului genetic al islandezilor. Cercetările recente, făcute de savanții din Islanda, au descoperit unii geni, care sunt identici cu cei ai amerindienilor, iar asta înseamnă, că aceștia din urmă au fost în Islanda până în anul 1500 și chiar au lăsat acolo urmași.

Savanții consideră, că e vorba de o femeie amerindiană, care a fost capturată de vikingi ș adusă ulterior în Islandă, unde a avut contacte intime cu nordicii.

Sursa

error: Content is protected !!