Autismul nu a împiedicat-o să creeze ceva extraordinar. Citește istoria impresionantă a unei pictoriței de 7 ani, care a cucerit o lume întreagă

Iris Grace Halmshaw este o fetiță de 7 ani care are deja o reputație în domeniul artei. Ea a început să impresioneze prin lucrările ei încă de la 3 ani. Deși nimeni nu a învățat-o să picteze.

Să vorbească, să înoate și să zâmbească a învățat-o pisica sa Thula.

Autismul este o tulburare neuropsihiatrică, care împiedică omul să relaționeze cu societatea. Deși cauzele acesteia încă nu au fost stabilite, simptomele afecțiunii se fac vizibile până la vârsta de 3 ani. Atât avea Iris, când medicii i-au pronunțat sentința: nu sperați la progres. Fetița nu va învăța să vorbească sau să comunice cumva cu oamenii.

Situația a fost într-adevăr dificilă. Iris nu accepta pe nimeni, în afară de mama sa, nici pe bunici și nici pe tatăl ei, care a fost nevoit să se mute cu traiul pentru a-i oferi un anumit confort psihologic.

Numeroase terapii cărora a fost supusă Iris, nu au avut niciun efect, până într-un moment când aceasta a desenat pe o foaie un om, proces care i-a plăcut enorm. Văzând că fiica sa a fost atât de fericită în acea clipă, mama sa chiar a doua zi i-a amenajat un colțișor pentru pictură: vopsele, masă, hârtie de dimensiuni mari. În aceeași secundă Iris, s-a așezat la masă și a colorat toată foaia în albastru, a mai făcut niște abstracții în alte culori și a mai adăugat linii și picături.

Mama sa a privit desenul și i-a propus să mai adauge puțin violet. Iris a acceptat, doar că a ales singură culoarea – galben. Într-un final a ieșit un peisaj parcă rupt din impresionism.

Atunci, mama fetei a decis să publice această imagine pe internet, numind tabloul „Patience” – ( răbdare). Reacțiile au fost uimitoare, iar mama a înțeles că opinia ei nu este una dictată de dragostea față de propriul copil, dar că fata sa are într-adevăr talent.

Ulterior, ea a continuat să publice lucrările fiicei sale pe internet, până într-o zi când a fost sunată de o fostă colegă de clasă ce avea o afacere în domeniul artei. Ea i-a propus să participe la o expoziție pentru pictorii începători organizată la Londra, menționând că Iris are un talent desăvârșit.

La această expoziție, lucrările fetiței au făcut furori. Iar un pic mai târziu, în cadrul unei licitații de binefacere, copia foto „Patience” a fost vândută cu 830 de lire.

În prezent, lucrările originale ale lui Iris, mama s-a nu le vinde, ci le păstrează pentru propria colecție. De menționat însă că tablourile sale originale sunt evaluate la circa 1500 de lire fiecare, copiile printate la 200-300 de lire, iar seturile de felicitări la 40-50 de lire.

A doua minune din viața lui Iris s-a întâmplat când în viața ei a apărut pisica Thula

Mamei sale, Arabella, i-a venit ideea felinoterapiei, când celelalte terapii nu mai dădeau roade. Ea a cumpărat o pisică de rasă Maine Coon, cea mai mare pisică domestică din lume.

Prima lor întâlnire a fost ca una dintre cei mai buni și vechi prieteni. De atunci, au devenit de nedespărțit.

Thula a fost cea care a învățat-o să nu-i mai fie frică de baie. Tot ei Iris i-a spus primele cuvinte la vârsta de 5 ani, asta în timp ce doctorii spuneau că asta poate să nu se întâmple niciodată.

Istoria acestei fetițe este cu adevărat minunată, ea nu este despre răbdare și boală, ea este despre iubire și fericire. Este o istorie care poate aduce speranță multor familii ce au copii autiști, e o istorie despre găsirea unei ieșiri spre lumea exterioară.

Sursa

error: Content is protected !!