Citește cea mai înțeleaptă pildă despre importanța deciziilor luate în fiecare zi

Era odată un bărbat care toată viața lui a fost șef de șantier. A construit o mulțime de case, dar simțea că a obosit și că e timpul să iasă la pensie.

– Am decis să demisionez. O să ies la pensie și cu nevasta mea voi avea grijă de nepoți. – i-a spus el angajatorului.

Patronul a înțeles că pierde un profesionist bun, de aceea l-a rugat următoarele:

– Hai să facem în felul următor. Construiește ultima casă și apoi pot să pleci liniștit la pensie. Plus la toate, vei avea și o primă bună din partea noastră.

Bărbatul a acceptat. Potrivit noului proiect, el trebuia să construiască o casă pentru o familie mică și, respectiv, a început să se ocupe de toate sarcinile sale.

El însă se grăbea foarte mult, nu avea răbdare să se vadă mai repede pensionar. De aceea, multe lucruri le-a făcut nu chiar cum trebuie, altele le-a mai simplificat, unele detalii le-a omis, a folosit materiale mai ieftine și tot așa. El își dădea seama, că nu face totul cum  trebuie, dar se justifica în sine prin faptul că activitatea sa profesională a luat deja sfârșit.

Când construcția a fost finisată, patronul a venit, a examinat casa și i-a zis șefului de șantier: „Felicitări, asta e casa ta! Poftim cheile, actele sunt perfectate. Acesta este cadoul firmei pentru munca realizată în toți acești ani”.

Ceea ce a simțit bărbatul atunci, știe doar el. Toți colegii aplaudau, îl felicitau cu această ieșire „demnă” la pensie, iar el stătea rușinat și incomodat și toți credeau că din cauza cadoului prea scump. El și-a conștientizat greșelile și a înțeles că ele au devenit problemele lui. De acum în colo, el va trebui să trăiască în singura casă pe care a construit-o necalitativ…

Morala: Fiecare dintre noi răspunde de construcția propriei vieți. Din nefericire, adesea alegem să construim așa cum a făcut bărbatul înainte de pensie. Credem că rezultatul construcției de azi nu merită efortul nostru, fără să ne dăm seama că de mâine urmează să trăim sub un acoperiș nesigur, construit de noi înșine.

Sursa