Chiar și cea mai puternică inimă obosește de atitudinea proastă!

Nu vei reuși să-l faci fericit pe cel care nu știe ce este bucuria, respectul și reciprocitatea. Învață să ai grijă de latura ta emoțională și să fii puternic pentru binele tău.

Chiar și cei mai puternici dintre noi obosesc uneori de suferință, respingere constantă și încercări de a fi manipulați de către alții. Cert este că o inimă puternică nu este neapărat rece sau mai puțin sensibilă la dragoste și grijă dezinteresată. Cu toții avem propriile granițe, dar personalitățile care sunt obișnuite să opună rezistență activ, suferă mai mult decât ceilalți oameni.

Deseori greșim, crezând că o persoană puternică emoțional este cea care știe să-și controleze sentimentele. Astăzi, în ciuda frecvenței cu care este utilizat termenul „inteligență emoțională” peste tot, încă mai avem idei eronate despre ea. De exemplu, aceasta se referă la convingerea că emoțiile sunt un concept opus rațiunii și logicii.

„Inima este o bogăție care nu poate fi vândută, nici cumpărată: este un dar.” – Gustave Flaubert 

Imaginându-ne un om cu inimă puternică, imediat îl vedem pe cel care se ascunde în spatele unei armuri dure. Unul care nu-și pierde calmul și privirea fermă, ținând sub control această lume crudă și exigentă a dragostei. Dar, o personalitate puternică nu corespunde întotdeauna acestei viziuni.

Rezistența emoțională și forța sunt adesea un răspuns la obligațiile față de alte persoane. Aceasta include, de asemenea, și determinarea de a-i ajuta pe cei care au nevoie, precum și dorința de a rămâne util și necesar celorlalți.

Astfel de oameni apar în fața ta, precum catargul unei bărci de salvare într-o furtună puternică. Ei sunt ca piatra pe care poți călca atunci când încerci să traversezi râul. Ei par puternici, la exterior, dar numai până în momentul în care se frâng și obosesc.

Adresându-se la psiholog, ei vorbesc în primul rând despre oboseala lor. Sunt șocați, furioși și simt clar că și-au atins limitele capacităților. Dar rezultatele testelor medicale nu arată probleme de sănătate. Ei pur și simplu și-au pierdut „energia vitală”.

Asemenea oameni, de obicei, spun: „Eram atât de puternic. Ce mi s-a întâmplat?”

De fapt, creierul le spune „Gata! Ajunge!” Dacă vor încerca să sape adânc în interiorul său, cu siguranță vor găsi prea multe responsabilități pe umerii lor. În realitate, ei nu sunt puternici, ci oameni obișnuiți să exercite rezistență excesivă (și nesănătoasă). Ei încearcă să-și suprime nevoile pentru a părea puternici la suprafață. Astfel, devin o lumină pentru ceilalți. În schimb, ei văd doar amărăciune, egoism și sigurătate.

Un sfat simplu pentru persoanele care au obosit să fie puternice:

Să ne imaginăm o bandă de alergare. Cel care dorește să fie puternic este obișnuit să mențină o anumită viteză și să depășească o anumită distanță, care adesea este peste capacitățile lor. Acești oameni sunt mândri de ei înșiși. Inima lor este puternică și ei cred că pot menține un astfel de ritm până la sfârșitul zilelor.

Dar mai devreme sau mai târziu, ritmul lor obișnuit va fi întrerupt de crampe, durere și epuizare. Viteza benzii de alergare nu se va schimba, iar oamenii din jurul lor vor continua să se deplaseze în ritmul lor, fără a observa schimbarea partenerului, membrului de familie sau a prietenului. Dar omul cu inima puternică și-a atins limita și nu știe cum să oprească banda de alergare și să rupă acest cerc vicios și distructiv.

Ce ar trebui să facem în acest caz? Să încetinim? Nu. Cea mai adecvată decizie ar fi să te oprești. Oprește-te pentru ca inima să se poată vindeca.

A venit timpul să ai grijă de tine

Nu trebuie să faci o pauză sau să te abați din drumul tău. Trebuie să fii tare pentru tine, și nu doar pentru alții. Pentru asta va trebui să redirecționezi activitățile zilnice spre un curs mai armonios și sănătos. Oprește-te pentru o clipă și gândește-te la următoarele opțiuni:

-Evită conflictele, problemele și situațiile care nu au o soluție. Ai pierdut suficient timp și energie pentru lucruri și oameni care nu au meritat.

-Nu aștepta că oamenii se vor comporta așa cum dorești. Acest lucru duce inevitabil la frustrare.

-Fii conștient de nevoile tale. Ascultă-le zilnic, acordă-le prioritate.

-Dar cel mai important: amintește-ți că nu ești un erou. Funcția ta nu este să faci imposibilul posibil. Nu poți salva ceea ce nu poate fi salvat și nu vei reuși să-l faci fericit pe cel care nu știe ce este bucuria, respectul și reciprocitatea.

Învață să ai grijă de tine emoțional și să fii puternic pentru tine!