Cercetătorii de la Harvard: Aceste 5 obiceiuri o să te ajute să trăiești cu 12 ani mai mult

Posibil că din acest articol n-o să afli secrete miraculoase și nemaiauzite, dar o să te convingi că îți poți prelungi viața datorită unor obiceiuri foarte simple, utilitatea cărora a fost o dată în plus demonstrată de către cercetători.

Pentru a fi siguri de rețeta longevității oamenii de știință de la Universitatea Harvard au analizat viața a 123 219 de bărbați și femei timp de 3 decenii.

Așadar, iată care sunt obiceiurile care o să le adauge 12,1 ani de viață bărbaților și 14 ani de viață femeilor.

1. Nu fuma

Dacă fumezi – renunță. Dacă nu – nu începe. Cercetările au arătat că fumătorii mor în medie cu 7 ani mai devreme decât nefumătorii.

2. Menține un indice redus al masei corporale

Este un lucru de care, la fel, ai auzit. Obezitatea generează multe alte probleme, care ne scurtează viața. Dacă ai grăsime prea multă, mai ales în jurul taliei, începe cât mai devreme să slăbești.

3. Fă exerciții fizice câte 30 de minute pe zi

Și iarăși nimic nou. Cercetările au stabilit că alergatul zilnic, de exemplu, îți întinerește corpul cu 9 ani.

4. Nu consuma prea mult alcool

Este evident: consumul excesiv de alcool dăunează, dar nici evitarea totală a acestuia nu este cea mai bună alegere. Mai multe cercetări au demonstrat că un consum moderat de alcool ne poate îmbunătăți viața și ne-o poate prelungi.

5. Mănâncă sănătos

Cu siguranță, deja știi care sunt alimentele sănătoase, însă un indicator al acestora mai este și conținutul înalt de antioxidanți.

De menționat, că cercetările au fost realizate în baza persoanelor cu vârsta de circa 50 de ani, analizându-se cât au trăit în funcție de obiceiurile pe care le-au avut sau pe care și le-au modificat după această vârstă.

De aceea, indiferent ce vârstă ai avea, să știi că niciodată nu-i târziu să-ți prelungești viața.