Cele mai inspirate 14 citate din parabola „Pescărușul Jonathan Livingston”, care te vor învăța ce înseamnă adevărata libertate

„Pescărușul Jonathan Livingston” este o parabolă modernă scrisă de Richard Bach. Ea prezintă istoria unui pescăruș care învață să zboare și să trăiască. Este o carte pătrunzătoare despre autoperfecționare și abnegație, un manifest pentru libertatea spirituală, fără limite.

1. Tot corpul tău – de la vârful unei aripi până la vârful celeilalte aripi – este însuși gândul transformat în formă, devenind astfel accesibil pentru văzul tău. Dezlegându-ți gândul, îți vei dezlega și corpul.

2. Hrana, ciorovăiala și puteterea în stol – nu e totul nici pe departe. Scopul vieții este căutarea perfecțiunii, iar sarcina fiecăruia dintre noi este de a maximiza manifestarea acesteia în propria persoană.

3. Legea este una și aceeași pentru toate nivelurile existenței: următoarea lume proprie o alegem în baza cunoștințelor acumulate în această lume.

4. Plcitiseala, frica și furia – iată care sunt cauzele că viața e atât de scurtă.

5. Viteza perfectă nu este de 1000 km/oră. Și nici un milion. Chiar nici viteza luminii. Întrucât orice cifră reprezintă o limită, iar limita întotdeauna limitează. Perfecțiunea însă nu are limite. Așa că viteza perfectă este atunci când pur și simplu ajungi acolo unde te-ai pornit.

6. Cu cât mai sus zboară pescărușul – cu atât mai departe vede.

7. După ce câștigi lupta cu spațiul, rămâne numai Aici. Iar după ce câștigi lupta cu timpul, rămâne numai Acum.

8. Tu poți ști orice, însă atât timp cât nu ai demonstrat asta în practică, tu nu știi nimic.

9. Să zbori nu înseamnă să dai pur și simplu din aripi și să te duci din colo în coace ca un țânțar. Chiar ei nu-și pot da seama ce perspective capătă după ce învață să zboare cu adevărat?

10. Fiecare pasăre are dreptul să zboare, libertatea este în firea fiecăruia, de aceea tot ceea ce limitează trebuie evitat, fie vorba de tradiții, superstiții sau orice altceva.

11. Unica lege obiectivă existentă este cea care oferă libertate.

12. Iată care este prețul neînțelegerii. Ori Dumnezeu, ori diavol.

13. De ce cea mai grea misiune din lume este să-l convingi pe cel liber, că este liber și că e în stare singur să-și demonstreze asta, e nevoie doar de ceva timp și antrenamente.

14. Nu crede ochilor tăi. Ochii văd doar ceea ce ne limitează libertatea. Pentru a putea vedea, este important să te folosești de darul înțelegerii. Tu totul cunoști, trebuie doar să înțelegi. Atunci îți va fi clar cum să zbori.

Sursa

error: Content is protected !!