Cele mai edificatoare 6 poveţe ale lui Confucius care explică clar calea spre fericire.

După ani şi ani, începuse să fie considerat sfânt. Temple ridicate în numele lui există în multe țări ale lumii. Dar nu trebuie să uităm cine a fost Confucius. El nu a fost zeu – el a fost om. El a dat lumii doctrina despre cum trebuie să fie un om.

Confucius (născut în anul 551 î.e.n. în China) şi-a pus problema găsirii unei modalităţii de guvernare care să asigure ordinea în stat și societate. Buna înțelegere între oameni și ordinea în societate se obțin numai prin desăvârșirea interioară a individului și prin supunerea lui structurilor statale și culturale existente. Confucius spunea că acest ideal poate fi atins doar cunoscând trecutul istoric, respectând tradiţiile, subordonându-ne suveranului și instituțiilor statului.

Deja în tinerețe, Confucius a devenit funcţionar menţinându-şi familia. Conducătorul orașului îl aprecia ajutându-l să înveţe economie şi filozofie. Câțiva ani mai târziu, Confucius avea deja propriii săi ucenici. Pasiunea pentru știință l-a transformat aproape într-un magician. Unii îi ofereau mulţi bani rugându-l să le prezică viitorul. El însă a făcut calculele pentru a prezice ulterior momentul exact al eclipsei de soare.

Înţelepciunile sale rămân valabile pentru orice perioadă. Iată-le pe 6 dintre cele mai importante care te ajută să cunoşti fericirea:

1. Apropierea sufletelor se transformă în prietenie. Apropierea raţiunii se transformă în respect. Apropierea corpurilor se transformă în pasiune. Şi doar toate trei împreună se pot transforma în dragoste.

2. Acolo unde se termină răbdarea, începe rezistenţa.

3. Comportă-te cu toţi binevoitor şi respectuos. Chiar şi cu cei care te detestă. Nu pentru că ei sunt demni de respect, ci pentru că demn de asta eşti tu.

4. Nu poţi recupera trei lucruri – timpul, cuvântul şi oportunitatea. Aşa că nu pierde timpul, alege cuvintele şi nu pierde momentul oportun.

5. Pe un om fericit îl recunoşti uşor. El parcă degajă linişte şi căldură, nu-i grăbit, dar reuşeşte totul, vorbeşte liniştit şi toţi îl înţeleg. Secretul oamenilor fericiţi e simplu – ei nu sunt copleşiţi de griji.

6. Indiferent de ceea ce ţi se întâmplă, nu te deranja prea mult. Puţine lucruri în lume durează.

sursa

 

error: Content is protected !!