Cel mai cunoscut evreu de la Hollywood, Kirk Douglas: „Când lucrurile merg prost, amintește-ți: poate fi și mai rău!”

Starul numeroaselor Western-uri hollywoodiene ale anilor 1950, legendarul „Spartacus”, proprietarul unui studiou de film și, nu în ultimul rând, tatăl celebrului actor Michael Douglas – Issur Demsky, viitorul Kirk Douglas, s-a născut la începutul secolului XX în familia unui emigrant din Odesa.

Ca mulți imigranți, el a fost nevoit să-și creeze singur calea în viața din America. După ce a încercat multe profesii și a servit în Marina militară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a ajuns la cariera în cinematografie la 30 de ani, o vârstă destul de târzie după standardele de la Hollywood. Talentul robust și puternic, prezența fizică impunătoare, inteligența jocului i-au actorului adus numai roluri de eroi și bărbați adevărați. Uneori, eroii săi nu se deosebeau prin caracter de înger sau maniere bune.

Actorul spunea că niciunul dintre personajele sale nu era clar bun sau rău, deoarece, la fel ca și la oamenii obișnuiți, calitățile înalte și viciile se împletesc într-un mod de neconceput.

În anul 1991, elicopterul în care se afla Kirk Douglas s-a prăbușit. Doi tineri care stăteau alături de el nu au supraviețuit, iar actorul în vârstă de 74 de ani a rămas în viață, însă cu traume serioase în regiunea coloanei vertebrale, după care s-a reabilitat timp de câțiva ani. Această nenorocire i-a schimbat viața și l-a făcut să se gândească mai mult la valorile spirituale.

„De ce am rămas în viață?” – se tot întreba actorul. – „Am jucat în peste 80 de filme, am scris mai multe cărți. Se pare că mi-am încheiat munca, Dumnezeu ar fi trebuit să mă cheme pe mine la el, și nu pe acei tineri…”

După aceasta, au început să apară din ce în ce mai multe necazuri și încercări în viața lui. În anul 1996, actorul a suferit un accident vascular cerebral. Kirk Douglas a fost paralizat, i-a fost afectată vorbirea, vederea, funcțiile motorii și auzul. În cartea sa, „The Blow of Fortune”, actorul descrie cum a petrecut săptămâni întregi fără să știe dacă era zi sau noapte. Nu își vedea și nu își recunoștea familia.

„Abia puteam să mă dau jos din pat și să ajung până la baie. Văzându-mi chipul palid și saliva care îmi curgea din gură, m-am cutremurat de groază. Nu mai aveam puterea să lupt pentru viață. Am ridicat un revolver încărcat și l-am pus în gură, dar din cauza unei coordonări deficitare a mișcărilor nu am putut decât să mă aleg cu o lovitură în dinți. Mi-a stat mai ușor. Atunci mi-am dat seama că principalul lucru este să nu-ți pierzi simțul umorului.”

Treptat, datorită eforturilor medicilor, grijii celor apropiați și dragostei lui Douglas față de viață, el a început să se recupereze. Au urmat cursuri intense cu logopedul, de-a lungul cărora Kirk a învățat din nou să vorbească.

Ultimele filme și cărți ale lui Kirk Douglas au devenit o rază de speranță pentru milioane de oameni care au suferit un accident vascular cerebral: „Dacă el a supraviețuit, atunci și noi vom reuși!”

De fiecare dată când actorul era informat despre necesitatea de a plăti o amendă pentru încălcarea regulilor de circulație, el îi trimetea un buchet de orhidee polițistului care îi înregistra numărul mașinii.

Prietenii erau foarte surprinși de acest gest și i-au cerut o explicație, la care Douglas a răspuns: -După cum știți, polițistul nu va lăsa aceste flori pentru sine, le va dărui unei femei. Ei bine, o femeie, primind un astfel de buchet cu siguranță va fi de acord să petreacă seara cu polițistul. Și, bineînțeles, în acea seară, polițistul va cheltui mult mai mult decât am de plătit eu pentru amendă. Așa mă voi răzbuna…

La 6 noimebrie 2018, a avut loc un moment emoționant la Hollywood. Michael Douglas a primit o stea alături de cea a tatălui său, Kirk Douglas, pe Walk of Fame. La 5 februarie, 2020, Kirk Douglas s-a stins din viață la vârsta de 103 ani.

„Cred că jumătate din succesul în viață vine în primul rând din încercarea de a descoperi ce vrei să faci cu adevărat. Și apoi să pornești la drum să faci acest lucru.”

„Când lucrurile merg prost de tot, amintește-ți întotdeauna: poate fi și mai rău.”

„Nu te gândi că ai obținut deja totul. Alege următoarea țintă și mergi mai departe.”

„Roagă-te, nu ca Dumnezeu să te vindece, ci să te învețe cum să te ajuți singur pe tine.”