Ceaiul din plante: Tipuri, beneficii și cazuri în care să îl consumi!

Ceaiul din plante este o băutură gustoasă și sănătoasă pentru organismul nostru. Fiecare tip de ceai are propriul gust și proprietățile sale vindecătoare.

Tipuri de ceaiuri după compoziție

Ceaiuri medicinale – compoziția un astfel de ceaiuri include un amestec întreg de plante prelevate într-o anumită proporție. Acestea sunt, de regulă, ingrediente cu un efect direcțional. De exemplu, renal sau gastric.

Ceaiuri aromate – astfel de băuturi sunt pregătite din plante aromate. Nu au un efect deosebit asupra organismului, prin urmare, nu e necesar să respecți doze stricte. În compozției intră fie o singură plantă (de exemplu, menta sau mușețel), fie 2-3 componente compatibile.

Tipuri de ceaiuri după efectele asupra organismului

Tonifiante – aceste ceaiuri se consumă cel mai bine dimineața. Ele revigorează și energizează organismul. Compoziția poate include angelica, lămâie, rujă, frunze de căpșuni,

Calmante – astfel de băuturi, dimpotrivă, se beau cel mai bine înainte de culcare, deoarece acestea relaxează și afectează tensiunea nervoasă. În astfel de ceaiuri se pune mentă, sunătoare, păducel sau mușețel.

Vitaminoase – astfel de băuturi sunt foarte necesare pe timp de iarnă și primăvară pentru a suplini deficiența de vitamine și minerale. Vor completa cu ușurință terapia antivirală. Compoziția ceaiurilor de vitamine poate include trandafir sălbatic, căpșună sălbatică, cătină, afine și chiar urzică.

Ceaiuri pentru întărire – aceste ceaiuri au un efect similar. Îmbunătățesc imunitatea și combat mai bine infecțiile. În ele poți adăuga măcieș, lămâie, frunze de cătină, sunătoare și cimbru.

Pentru pierderea în greutate – astfel de ceaiuri pot avea efecte diuretice și laxative. Acestea afectează pofta de mâncare. În acest scop, poți utiliza frunze de mesteacăn, sorbus, mentă, coajă de crușin.

Contraindicații

Nu uita că ceaiurile din plante sunt, de asemenea, un medicament și pot avea contraindicații. De exemplu, în timpul sarcinii nu poți folosi oregano, urzică, cimbru. În caz de hipertensiune arterială – sunătoare. În caz de bolile legate de sistemul gastro-intestinal – scoruș negru. Dacă ai afecțiuni cronice, trebuie să consulți un medic înainte de a lua remedii naturiste.

Compatibilitate

Atunci când amesteci plante pentru ceai, trebuie să ții minte că nu toate ierburile sunt compatibile între ele. De exemplu, mența și mușețelul nu trebuie întrebuințate simultan cu urzici și scoruș, deoarece au efecte diferite asupra producției de suc gastric. De asemenea, nu trebuie să bei sunătoarea cu păducel, astfel încât ceaiul să nu aibă un efect diferit asupra tensiunii arteriale.

Multe ierburi se combină perfect la gust cu ceaiul negru și adaugă o notă unică băuturii. Este vorba de mentă, melisă, cimbru, lămâie. Fiecare compoziție are propriile sale avantaje. Ceaiul cu lămâie are un efect calmant, iar ceaiul cu cimbru are efect de încălzire.