Ce se petrece în organismul tău atunci când bei mult ceai? Iată 5 adevăruri descoperite de către cercetători

Ceaiul este o băutură ce presupune respectarea anumitor tradiții și ritualuri pentru mai multe popoare. Așa cum britanicii și asiaticii consumă ceaiurile de sute de ani, ei nu se îndoiesc nici pentru o secundă de beneficiile sale: este un revigorant excelent, potolește setea, scade colesterolul, este benefic pentru sistemul cardiovascular și chiar încetinește procesul de îmbătrânire. Prezența acestor beneficii, însă nu exclude și prezența unor daune. Iată ce se întâmplă în corpul tău, dacă e să bei ceai prea mult și prea des.

Ceaiul tare dăunează danturii

Deși pare incredibil, un ceai tare, consumat în cantități mari este capabil să distrugă dantura și să genereze fragilitatea osoasă întregului organism. Și nu e vorba doar de ceaiurile negre: unele ceaiuri de plante cauzează eroziunea dentară, deoarece au un pH scăzut. Astfel de ceaiuri dăunează mai mult decât sucul concentrat de portocale, de exemplu. În general, nutriționiștii nu recomandă să consumăm mai mult de 4 cești de ceai pe zi.

Metale grele la infuzare

Cu cât mai mult timp este infuzat ceaiul, cu atât acesta devine mai toxic. Cea mai inofensivă perioadă de infuzare este nu mai mult de 3 minute.  Dacă este ținut peste termen frunzele încep să elimine metale grele ( adesea plantațiile de ceai sunt situate în regiuni cu o ecologie proastă).

O recomandare ar fi să alegi ceaiul alb: frunzele acestuia sunt recoltate fiind încă tinere, respectiv, înainte ca în acestea să se fixeze metalele dăunătoare.

Ceaiul verde distruge ficatul

Paradoxal, însă acel ceai care este băut cu scop de detoxifiere, are și o altă față a monedei. Un grup de specialiști din cadrul Universității din New Jersey au demonstrat că mai mult de 2 cești de ceai verde pe zi pot distruge ficatul. Pe când cercetătorii spanioli au mai descoperit că ceaiul verde generează asimilarea proastă a acidului folic și respectiv, apariția unor patologii ale fătului la femeile însărcinate. Problema constă în faptul că ceaiul verde, spre deosebire de cel negru, conține polifenoli. Iar ei sunt cei care suprasolicită ficatul.

Ceaiul provoacă deficitul de vitamine și microelemente

Atât ceaiul negru, cât și cel verde, consumat în cantități mari spală microelemente importante din organism, precum magneziul, calciul și fierul. Iar anemia provocată de insuficiența de fier duce la înrăutățirea stării pielii și părului. Vinovată de acest proces se face cofeina din ceai, de aceea medicii nu recomandă de infuzat prea mult ceaiul.

Prin ce e periculos ceaiul fierbinte?

Temperatura optimală de consum al ceaiului este de 50 de grade ( pur și simplu lasă-l să stea 5 minute după ce la-i făcut). Dacă îl vei bea mai fierbinte riști să-ți provoci o erozie a tractului gastrointestinal.

De asemenea, nu este recomandat să bei ceai atunci când ai febră, așa cum se obișnuiește. Acesta o va ridica și mai mult.

Așadar, consumul de ceai este indicat atât timp cât nu se fac excese de cantitate, concentrație și temperatură.

Sursa