Ce să faci ca rănile tale să se cicatrizeze mai repede? Scrie! Un studiu a demonstrat că scrisul vindecă nu doar psihologic, dar și fizic

Să scrii despre ceea ce simți și ce gândești este foarte folositor: îți calmează sistemul nervos și îți limpezește gândurile. Recent, însă, psihologii au descoperit că acesta nu este unicul efect benefic al acestei activități. Scrisul tratează rănile la propriu.

O cercetare neobișnuită a fost realizată de o echipă de psihologi de la Universitatea din Auckland (Noua Zeelandă). Pentru aceasta au fost selectați mai mulți bărbați și femei, cărora li s-au făcut mici tăieturi pe suprafața corpului, iar ulterior aceștia au fost supravegheați. O jumătate dintre cei supuși experimentului au fost rugați să ducă un jurnal zilnic. După 11 zile, cercetătorii au depistat că 76% dintre cei care scriau zilnic avea rănile cicatrizate, iar în cazul persoanelor ce nu au avut un jurnal, rănile s-au tămăduit doar în proporție de 42%.

În concluzie, psihologii au stabilit că scrierile de mână influențează nu doar starea psihologică, dar și cea fizică a organismului. De asemenea, s-a mai descoperit că la cei din grupul „scriitorilor” a scăzut nivelul de cortizol- hormonul stresului.

În ce constă secretul acestui efect lecuitor al scrisului? Psihologul social James Pennebaker, autorul metodei „scrisoarea expresivă”, consideră că descrierea gândurilor și a trăirilor reduc din intensitatea apărării psihologice, activitate pentru care organismul consumă foarte multe resurse. Atunci când suntem numai noi și foaia sau calculatorul, suntem mai calmi, iar nivelul de stres scade. Psihologul recomandă să scriem zilnic câte 15-20 de minute de mână sau la computer. Nu are importanță despre ce, fiindcă procesul, în cazul dat, e mai important decât rezultatul. Textul poate fi aruncat sau șters imediat după ce-l termini.

Mai jos îți vom descrie 7 principii ale tehnicii scrisorii expresive.

1.Scrie despre ceea ce simți, ce te preocupă în viață.

2.Scrie timp de 5-10 minute ce îți vine în cap pe negândite.

3.Imaginează-ți și scrie un dialog cu sine însuși.

4.Acordă mai multă atenție momentelor pozitive, momentelor ce te inspiră.

5.Încearcă să-ți desenezi propriul portret.

6.Scrie despre succesele tale.

7. Problemele și momentele neplăcute descrie-le la persoana a III.

Sursa

error: Content is protected !!