Ce influență au cuvintele asupra creierului?Vei fi curios să afli rezultatele cercetărilor

Studiile recente au demonstrat rezultate fascinante: Cuvintele ce le alegi pentru utilizare pot fără exagerare să îți aducă modificări în creier. 

Dr. Andrew Newberg, neurocercetător la Universitatea din Virginia, și Mark Robert Waldman – expert în comunicare, au colaborat asupra cărții „Cuvintele îți pot schimba creierul”. În această carte ei scriu: „Un singur cuvânt are puterea de a influența expresia genelor care reglează stresul fizic și emoțional.”

Când folosim cuvinte încărcate cu positivitate, cum ar fi „iubire” și „pace”, putem schimba modul în care funcționează creierul nostru prin creșterea raționamentului cognitiv și întărirea zonei lobilor frontali. Utilizarea cuvintelor pozitive mai des decât a celor negative  pornește centrele motivaționale ale creierului nostru, propulsându-le în acțiune.

Pe de altă parte, când folosim cuvinte negative prevenim producerea anumitor substanțe neuro-chimice care contribuie la dirijarea stresului. Fiecare din noi are sentimentul de îngrijorare înnăscut, astfel creierul nostru ne protejează de situații periculoase pentru a suprviețui.

Deci, când admitem cuvintele și ideile negative în gândurile noastre, crește activitatea centrului de frică a creierului (amigdala) și cauzează eliminarea hormonilor responsabili de stres în sistemul nervos. Acești hormoni și neurotransmițători întrerup procesele logice și de rațiune din creier și inhibă funcționalitatea normală. Newberg și Waldman scriu: „Cuvintele furioase transmit mesaje de alarmă prin creier și stopează parțial centrele de logică și raționament care se află în lobii frontali. ”

Ținând în gând un cuvânt optimistic și pozitiv, tu stimulezi activitatea lobilor frontali. Această zonă include centrele lingvistice specifice ce sunt legate de cortexul motor responsabil să te pună în acțiune. După cum au arătat cercetările, cu cât mai mult te concentrezi pe cuvinte pozitive, cu atât mai mult începi să influențezi alte zone ale creierului.

Funcțiile din zona lobilor parietali încep să se schimbe, ceea ce te face să îți schimbi percepția de sine și a oamenilor cu care interacționezi. O privire pozitivă asupra personalității proprii te va influența să vezi binele în alții, pe când o viziune negativă de sine te va face dubios și suspicios față de alții. Cu timpul structura zonei interioare a creierului tău se va schimba drept reacție la cuvintele tale, gândurile tale și sentimentele. Newberg și Waldman sunt de părerea că schimbările în zona interioară a creierului influențează modul în care tu percepi realitatea.

În baza rezultatelor acestor cercetări despre efectele utilizării cuvintelor pozitive, a fost elaborat un alt studiu de către Positive Psychology. Unui grup de adulți cu vârsta cuprinsă între 35-54 de ani i s-a stabilit sarcina ca în fiecare seară, să scrie 3 lucruri ce le-au mers bine în ziua aceea, inclusiv explicația de ce. Următoarele 3 luni au arătat că gradul lor de fericire a continuat să crească, iar sentimentele de depresie să scadă.  Concentrându-ne și reflectând asupra emoțiilor și ideilor pozitive ne putem ameliora starea de bine și îmbunătăți activitatea creierului.

Ce cuvinte alegi pentru a te concentra asupra energie tale? Dacă observi că viața ta nu e prea „dulce”, încearcă să duci un jurnal pentru a vedea cât de des folosești cuvinte negative. Poți rămâne surprins cât de simplă e soluția spre o viață mai bună – schimbă-ți cuvintele, schimbă-ți viața.

sursa