Ce faci când copilul tău este umilit sau intimidat la școală? Un pedagog cu experiență îți spune totul despre bullying

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 91

Bullying-ul sau intimidarea este un fenomen destul de răspândit în școli, din păcate…

Dima Zitser este doctor în științe pedagogice, director al Institutului de educație neformală. Iată câteva afirmații importante despre acest fenomen, pe care trebuie să le citească fiecare părinte și fiecare profesor.

-Bullying-ul este pe de o parte mult mai complicat, iar pe de altă parte mult mai simplu decât ni se pare. Această istorie este deseori irațională.

-Intimidarea are loc pentru că cineva e altfel, așa mulți oameni cred. Noi căutăm cauza în cel intimidat, deși este total greșit. De fapt acel umilit nu are nicio vină.

-După părerea mea, bullying-ul este cel mai primitiv nivel al interacțiunii. Eu nu trebuie să fac practic nimic pentru a mă împrieteni cu cineva, decât să reacționez împreună cu el la ceva.

-Dacă la nivelul clasei, companiei, colectivului totul este construit pe baza relațiilor personale, atunci șansa de a apărea acest fenomen este foarte mică.

-Este imposibil ca toți să prietenească, așa cum își îndrumă profesorii elevii. Aceasta nu este decât o manipulare.

-Maturii sunt întotdeauna vinovați. Copiii învață totul de la noi. Iar atunci când copilul nostru este terorizat noi trebuie să-l apărăm. Prin toate metodele posibile.

-Bullying-ul se crează practic pe niște reflexe animalice, copilul nu înțelege ce se întâmplă cu el.

-Cum abordăm problema? Vorbim cu fiecare copil în parte și încercăm să aflăm motivul său personal în ceea ce privește terorizarea unui copil. Profesorul trebuie să afle de la hărțuitor ce îl deranjează pe el personal la acea persoană, de-și bate joc de acesta. Dacă reușește să afle asta, problema e ca și rezolvată.

-În familie aceasta se previne altfel. Copilul nu trebuie să audă expresii de genul: „ băieții nu trebuie să plângă”, „fetele trebuie să știe să gătească”, „copiii trebuie să fie slabi”. Odată ce copilului i s-a insuflat că toți trebuie să fie într-un anumit fel, atunci când va vedea pe cineva altfel, el va începe să-l intimideze, pentru faptul că e diferit.

-Și cel mai important! Copilul care suferă, care este hărțuit la școală sau în alt colectiv trebuie să fie susținut, trebuie ajutat. Unui asemenea copil nu i se va spune niciodată: „Tu singur ești vinovat, te-ai comportat necorespunzător!”.

Sursa