Ce este abuzul reactiv și ce strategie folosesc oamenii abuzivi pentru a învinovăți victimele lor

O strategie pe care oamenii abuzivi o folosesc pentru manipularea psihică a victimelor lor este aceea de a pretinde că victima este abuzivă față de ei.

Victimile sunt convinse că persoanele care abuzează de ele, continuă să reacționeze exagerat și de aceea sunt nevoite să suporte în mod pasiv, rămânând în imposibilitatea de a recunoaște durerea și abuzul.

Trecerea printr-o perioadă mai lungă de suferință și abuz poate face ca victimele să devină dependente de agresor. La nivel inconștient ele știu ce anume îi provoacă și întrebuințează acel declanșator de violență. Deseori țipă, insultă și, uneori, atacă fizic. Iar abuzatorul reacționează la acest apel, pretinzând că sunt instabili emoțional. Și, în realitate, într-adevăr, victima suferă, dar este prea speriată ca să recunoască abuzul inconștient.

Pare puțin complicat, dar dacă e să ne gândim mai profund, într-adevăr așa și este!

Abuzatorul manipulează situația în avantajul său, făcându-se victimă. Acest lucru este suficient pentru a face victima să creadă că ea, de fapt, este agresorul și că ei într-adevăr are un temperament violent. În cele din urmă agresatorul o determină să se identifice fiind vinovată în această situație complicată și poate chiar să înceapă să caute ajutor.

Cu toate acestea, o reacție inadecvată ar putea fi și o izbucnire emoțională, totuși nu merită o aversiune violentă. Este important să recunoaștem motivele declanșatorii și să facem diferența între reacție și abuz.

Termenul „abuz reactiv” este aspru, deoarece implică o violență considerabilă care cauzează victimei vătămări psihice și fizice. O modalitate bună de a recunoaște o victimă care a avut o reacție, de la un agresor care manipulează, este de a observa atitudinile față de propriile acțiuni. Victimele vor fi aproape întotdeauna dispuse să-și recunoască greșelile, iar această calitate este ceea ce abuzatorul folosește împotriva lor, pentru a le convinge că sunt vinovate.

O parte a procesului de vindecare este de a diferenția corect tipurile de comportamente abuzive și de a recunoaște reacția.

Abuzatorii, pe de altă parte, nu vor recunoaște niciodată vina lor. Ei folosesc fiecare greșeală minusculă împotriva victimei, chiar dacă niciodată nu o discută.

Cea mai periculoasă persoană abuzivă din punct de vedere psihologic este, din păcate, una inteligentă și ar putea avea chiar abilitatea de a-și recunoaște greșelile. Fiți precauți și aveți grijă de sănătatea psihică și emoțioală!