Ce au spus marii scriitori înainte de moarte: 7 mesaje, care te vor cutremura

Mulți scriitori celebri au scris până în ultima lor zi din viață. Unii au glumit, unii s-au gândit la cei dragi, iar alții pur și simplu au vrut să ne impresioneze.

1. Ernest Hemingway

Hemingway i-a spus soției sale „Noapte bună, pisicuța mea” și s-a împușcat. Prima perioadă Mary încerca să-i convingă pe toți că Ernest s-a împușcat accidental, în timp ce își curățea arma.

Scriitorul era bolnav de multă vreme, el a ajuns să sufere din cauza depresiei și a paranoiei, fiind  tratat cu electroșocul. Asta i-a provocat pierderi de memorie. Mulți ani el a luat rezerpină – un preparat prescris de medic, care mai târziu a fost interzis din cauza reacțiilor adverse asupra psihicului.

2. Yukio Mishima

„Eu cred că nici n-am fost auzit” – acestea au fost ultimele cuvinte ale scriitorului japonez. Cu puțin timp înainte de moarte Yukio Mishima s-a adresat soldaților, îndemnându-i să dea o lovitură de stat. Soldații nu i-au îndeplinit rugămintea și Mishima s-a sinucis, făcându-și harachiri.

3. Deni Didro

Deni Didro suferea de emfizem pulmonar și știa că moare. După un dejun dietetic, filosoful a vrut să mănânce o caisă, iar soția sa l-a certat că acesta nu respectă recomandările medicului.

La care filosoful a răspuns:

„La naiba! În ce mod mai poate acum să-mi dăuneze?”

După câteva minute Didro a decedat.

4. Virginia Woolf

În anul 1941 Vriginia Woolf și-a umplut buzunare cu pietre și a intrat în râul de lângă casa sa. Suniciderea acesteia a cutremurat țara, deși gândurile tuturor erau la Al Doilea Război Mondial.

În scrisoarea de adio, Virginia recunoaște că își pierde mințile – în tinerețe scriitoarea suferea de depresie severă. Ea îi mulțumește soțului pentru tot ce a făcut pentru ea și spune că nu vrea să-i distrugă viața. Ultima frază a fost: „Nu cred că doi oameni pot fi mai fericiți decât am fost noi.”

5. Fyodor Dostoievski

Există mai multe versiuni în ceea ce privește ultimele sale cuvinte. Una dintre ele este că Dostoievski i-ar fi spus soției sale, Ana, că nu a înșelat-o niciodată, nici în gând. Iar alta, la fel adresată soției este:

„Sărăca…scumpa mea, cu ce te las… sărmana, cât îți va fi de greu să trăiești”.

6. Voltaire

Voltaire își manifesta deseori deschis părerea despre separarea bisericii de stat. El critica dur biserica și politica din acea perioadă.

Fiind pe patul de moarte, preotul i-a zis lui Voltaire să se lase de Satana, la care filosoful a răspuns:

„Acum, minunate om, nu este momentul să-mi fac dușmani”

7. Franz Kafka

Franz Kafka a murit la un sanatoriu din Austria de tuberculoză. Ultimele zile acesta sufera enorm din cauza durerilor. El îi ruga neîncetat pe medici să-i introducă o doză mortală de morfină.

„Omoară-mă, altfel chiar ești un criminal!”