Ce ar fi cu noi, dacă am deveni cu toții vegani?

Nimeni nu vânează, nimeni nu consumă carne de animale – sunt astea premisele pentru pace și liniște pe Terra? Nu e chiar așa, și savanții au explicat, de ce. În primul rând, nu va dispărea concurența între masculi pentru femele, cu utilizarea tuturor mijloacelor posibile – dinți, gheare și copite. Consecințele fatale în asa situații sunt un lucru obișnuit.

Baza sângelui mamiferelor este hemoglobina, dar sunt și alte tipuri de sânge – sângele ”albastru” pe bază de hemocianină, sângele ”verde” pe bază de clorocruorina și sângele ”violet” pe bază de hemerytrină. Probabil, să nu fi fost hrană de origine animală, nu am avea săngele roșu pe bază de hemoglobină.

Un alt efect neașteptat ar fi prezența multor cadavre în natură. Ele și așa se mai întâlnesc din când în când, dar dacă fiarele nu ar mânca animalele, iar necrofagii nu le-ar consuma cadavrele și hoiturile, ele ar fi mult mai multe. Unica și principal cauză a pieirii animalelor ar fi atunci bolile, iar dacă și microorganismele ar deveni vegane, totul s-ar complica și mai mult.

Ar suferi și intelectul uman în general. Pentru a dobândi și prepara carnea, oamenii au creat primele instrumente primitive. Fără carne aceste instrumente nu ar exista, și creierul uman nu ar avea nevoie la o etapă anumită de aceste cunoștințe. Respectiv, el nu avea să progreseze.

S-ar schimba și relieful planetei, căci animalele erbivore ar mânca toată vegetația, care întărește malurile râurilor. Asta s-ar reflecta și asupra numărului de păsări, dar, e foarte probabil, că păsările îngenere să nu existe – el ear trăi liniștit la suprafața solului fără să fie agresate de alte fiare. Ar fi și mult mai puțină viață în apă – sortimentul vegetației din apele iazurilor, răurilor și a mărilor este mult mai sărac, decât pe uscat.

Mai mult ca atât, mamiferele tot nu ar exista, ele se alimentează cu lapte, dar dacă nu ar face acest lucru, nu ar supraviețui.

Numărul animalelor ar crește foarte rapid, mai ales în anii mai ploioși, când ar crește și mai multă vegetație. Însă există și o lege naturală – cantitatea animalelor trebuie să fie proproțională cu cantitatea hranei, și dacă cantitatea animalelor crește brusc, ar trebui să fie și mai multă hrană în mod stabil. Dar acest lucru este imposibil – animalele ar consuma foarte repede toată iarba.

Evoluția animalelor și a oamenilor s-ar produce foarte și foarte încet. Cea mai mare ”motivație” pentru evoluție – pericolul din partea fiarelor. Dacă acest pericol dispare, organismele nu ar avea nevoie să se adapteze la noile condiții. În condiții liniștite și nepericuloase organismele, de obicei, tind spre simplificarea anatomiei sale și a funcțiilor organismului – de exemplu, limbricii.

Sursa