Care plante sunt cele mai ”generoase” din lume? Află cine real ne asigură cu oxigen!

Din manualele școlare știm cu toții, că pădurile sunt considerate plămânii planetei, dar în realitate nu este tocmai așa. Pădurlie produc oxigen, dar ele și-l consumă cel mai activ.

Toate plantele din lume anual generează cca 140 de tone de oxigen, dar din această cantitate 60 de procente de oxigen este utilizat pentru descompunerea substanțelor organice din păduri. Restul este consumat de locuitorii pădurilor.

Pădurile ecuatoriale sunt cel mai mare producător de oxigen – dar în același timp și cel mai mare consumator, căci este plin de viață fiecare centimetru pătrat din ele. Vietățile consumă oxigenul, iar restul, cum s-a mai spus, este utilizat pentru procesele de descompunere organică.

În acest fel aceste păduri produc doar oxigenul, pe care îl și consumă. Situația din pădurile din zona temperată e mai bună, ele sunt mai puțin populate, dar nici aceste păduri nu pot fi considerate generatoare de oxigen!

De unde se ia atunci oxigenul? S-a constatat, că principala sursă de oxigen din lume o constituie fitoplanctonul – e vorba de microorganisme unicelulare, care trăiesc atât în apă, cât și pe uscat. Fitoplanctonul obține energie în urma procesului de fotosinteză, pentru asta el trebuie să se afle în stratul bine luminat al oceanului, mării sau altor surse acvatice.

Datorită fotosintezei, fitoplanctonul produce 90% din oxigenul atmosferei terestre. Savanții au calculat, că fitoplanctonul generează de 10 ori mai mult oxigen, decât consumă. Anume datorită fitoplanctonului există viață acolo, unde nu sunt păduri, așa că nu uitați cât de importante pentru planeta noastră sunt unele microorganisme, pe care nici nu le observăm.

Sursa