Care petrol e cel mai bun din lume și din ce cauză prețurile lui sunt atât de diverse?

Prețurile la petrol sunt un subiect zilnic pentru toate blocurile de știri – tot așa, precum, de exemplu, prognoza meteo. Economia marilor țări depinde de carburanți, aceștia sunt nu altceva, decăt sângele economiei. Dar cred că ați observant, cum variață prețurile la petrol. De ce?

Toate bazinele de petrol sunt diferite, și de aceea pe piață sunt prezente mai mult de 20 de sorturi. Principalele sunt Brent (Marea Britanie), WTI (SUA) și Middle East Crude (bazinul Golfului Persic). Acestea sunt totodată și cele mai bune sorturi de petrol.

Petrolul crud practic nu se utilizează în economie – el se prelucrează, din el se face benzină, motorină sau păcură. Anume prelucrarea petrolului influențează în mod direct prețul.

Așa numitul ”petrol ușor” cu cantitatea de sulf nu mai mare de 1 procent, se prelucrează foarte repede, devenind benzină calitativă. Brent, WTI și Middle East Crude sunt sorturi ușoare. Rusia exportă atât sorturi ușoare (Urals, Siberian Light, Sokol), cât și sorturi grele (Arctic Oil).

Un alt exportator, precum Indonezia, oferă petrol de calitate, care se numește Minas. Conținutul de sulf – doar 0,1%. Petrolul din Nigeria și Angola este și el calitativ, ușor.

Mai puțin norocoasă este, însă, Venezuela – petrolul din Venezuela este considerat greu și mai puțin rentabil, căci necesită mai multe etape de filtrare și purificare.

Sursa

error: Content is protected !!