Care clădire este cea mai veche de pe Terra și cine a construit-o?

Această citadelă este situată pe vârful unui munte, iar fiecare din pereții săi reprezintă simbolic un animal. E o clădire universală – aici se citeau rugăciuni, tot aici se refugiau în timpul năvălirii dușmanilor. E vorba de citadela Saksaywaman – o adevărată minune, lăsată de inca.

Calendarul solar, rezervoare speciale pentru apă și hrană, galerii subterane – aici este totul!

Cea mai puternică împresie o lasă pietrele, din care sunt făcute pereții – ele sunt amplasate uniform și foarte exact, ceea ce te face să crezi, că la construcție au lucrat niște pietrari giganți. E incredibil, că așa ceva putea fi făcut de oameni simpli!

Savanții au stabilit, că cetatea are peste o mie de ani, și aici apar foarte multe întrebări – cum așa ceva a fost posibil, dacă inca nu știau de metale, nu confecționau din el unelte!

Cum au putut să aducă aceste pietre uriașe în vârful muntelui? Cum au putut să le adune în construcții perfecte, care au deja peste o mie de ani?

Conchistadorii spanioli, care au distrus civilizația inca, afirmau, că Saksaywaman a fost construită de diavol.

Mai sunt și alte versiuni – se presupunea, că fortăreața a fost construită de o altă civilizație, care a existat până la inca și dispunea de instrumete mai desăvârșite.

Însă savanții afirmă cu certitudine, că cetatea a fost construită între anii 1000-1200 era noastră.

Sursa

error: Content is protected !!