Canada necunoscută și nedescoperită. Află mai multe fapte amuzante despre această țară unică!

Când sunt întrebați despre Canada, în cele mai multe cazuri oamenii pot spune doar niște lucruri banale – dragostea față de hockey, frunza de arțar, două limbi de stat. Dar haideți să aflăm despre această țară ceva mai mult.

1.În Canada există o construcție specială, pregătită pentru OZN, dacă acestea vor dori să aterizeze. Ea a fost construită în anul 1967, când interesul față de OZN era în apogeu. Construcția cântărește 130 de tone și în ea a fost montată o capsulă specială, care va fi deschisă în anul 2067 și urmașii vor putea citi mesajul predecesorilor.

2.Cel mai adânc laborator din lume. El se numește SNOLAB, se află în apropierea orașului Sadburry la o adâncime de 2 kilometri într-o mină închisă. Aici au loc testările neutrinelor.

3.După suprafața sa Canada ocupă al doilea loc din lume, cedând doar Rusiei. Ea se extinde pe 9 985 000 kilometri pătrați, fiind scaldată de trei oceane. Vara temperaturile se ridică până la +40, iarna scad la -45.

Cele mai multe iazuri din lume la fel se află în Canada, și 30 de procente din suprafața țării o ocupă pădurile. Din această cauză e foarte bogată și lumea animală – peste 16 mii de urși polari și peste 2,4 milioane de cerbi. În Canada trăiesc peste 15 milioande de castori, care construiesc niște baraje imense – până la 850 de metri.

4.Canadienii au niște preferințe gastronomice destul de stranii. Ei preferă berea oricărei alte băuturi alcoolice – 80 de procente din băuturile alcoolice consumate o constituie berea. Aici se fac peste 100 de sorturi de bere, iar pentru a transporta un sort dintr-o provincie în alta e nevoie de permis special. Cea mai populară mâncare în Canada sunt pastele cu cașcaval.

Papanașii – încă un produs îndrăgit de canadieni. Aici se consumă cei mai mulți păpănași din lume. Siropul de arțar este alt produs popular, 77 de procente din tot siropul produs în lume se face anume în Canada. Frunza de arțar nu în zadar este prezentă pe steagul canadian, timp de mulți ani arțarul era unica sursă de zahăr pentru locuitorii țării.

5.Canadienii iși stimează originile mai mult, decât americanii, limba engleză, pe care o vorbesc, e mai pură și mai corectă decât varianta SUA. Multe localități au denumiri moștenite de la populația băștinașă, cum ar fi, de exemplu, orașul Pekwachnamaykoskwaskwaypinwanik Lake – în traducere liberă asta ar însemna ”locul, unde se prinde păstrăvul cu undița”. O altă denumire unică – orașul Saint-Louis-du-Ha!Ha!, e unica localitate din lume, în denumirea căreia sunt tocmai două semne de exclamație! Apropo, Ha!Ha! înseamnă sfârșitul drumului!

 • Studii superioare au 42 de procente din populație
 • Fiecare al cincelea canadian s-a născut în altă țară
 • Nivelul de corupție este unul din cele mai joase din lume
 • În Canada locuește omul cu cea mai lungă barbă din lume – Sarvan Singh. Lungimea bărbii – 2,37 metri

 • Cel mai popular nume de familie – Lee
 • Unii americani, călătorind prin lume, afirmă că sunt canadieni
 • Tehnologia IMAX pentru cinema a fost inventată anume în Canada – în anul 1970
 • Ursul alb este reprezentat pe plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor și pe unele monede. E un simbol național

 • Basket-ul a fost inventat de un canadian în anul 1891
 • O scrisoare către guvern aici poate fi expediată gratis
 • Stațiile de radio din Canada sunt obligate prin lege să ofere intepreților locali cel puțin 50 de procente din timpul de eter
 • Culorile drapelului au o semnificație concretă – albul simbolizează Franța, iar roșul – Anglia

 • În Canada sunt 1453 de aeroporturi
 • Oficial Canada rămâne monarhie consituțională, în fruntea căreia se află regina Marei Britanii
 • Canada este o țară bilingvă – limba franceză are statutul de limbă oficială

Sursa