Bunătatea nu este prețuită! Iată de ce să te gândești de două ori, înainte să ajuți când nu ți se cere!

În momentele dificile putem avea nevoie de ajutor. Și atunci când îl primim, putem decide, că oamenii sunt datori să ni-l acorde. Devenim pretențioși, chiar stupizi și geloși.

Cum și de ce se întâmplă aceste lucruri? Oare trebuie să ajutăm oamenii, indiferent de agresivitatea și nerecunoștința lor?

Există o anecdotă veche la această temă:

Un vagabond sărac sta la poarta bisericii și cerșea. Un om înstărit îi dădea de fiecare dată câte o sumă mare de bani, în semn de ajutor. Dar iată că într-o zi, binefăcătorul a dispărut. Vagabondul era îngrijorat, îl aștepta în fiecare zi să apară. Peste câteva săptămâni, vagabondul îl întâlnește din nou pe acel bogat.

-Unde ați dispărut? – îl întreabă îngrijorat vagabondul.

-Păi, iată am fost plecați cu soția în vacanță la mare, – răspunde voios bogatul.

-Ah… la mare, da?

-Da, la mare.

-Și asta pe banii mei?!

Dacă vom analiza puțin această istorioară, vom realiza că oamenii de fapt doresc nu doar ajutor financiar, ei își doresc să se simtă parte a vieții celor care îi ajută, să simtă că sunt protejați, că totul e bine.

Dorința de a fi absolut protejat este specifică fiecăruia din noi. Încă din copilărie suntem ajutați și ocrotiți de mama și credem că părinții sunt atotputernici.

Toți avem această așteptare a unei mame atotputernice și invincibile, care ne va ajuta în orice situație. Și atunci când cineva mai puternic decât noi ne acordă ajutor, aceste fantezii se activează. Dar atunci când această ,,mamă atotputernică” refuză să vină în ajutor, ,,copilul” se revoltă.

,,Mama atotputernică” mai este și indestructibilă. Adică poți fi agresiv, sadic și nerecunoscător – ea le poate suporta pe toate. Respectiv, cu cât mai mult susținem aceste fantezii a celor, cărora le acordăm ajutor, cu atât mai mult provocăm aceste crize de agresivitate.

Și chiar dacă se găsește un astfel de om care se consideră o astfel de ,,mamă, care poate și e gata de orice”, îl așteaptă un nou obstacol: acel care poate orice, se face vinovat de toate.