Bogăție, egalitate și fraternitate – vezi cum un șeih înțelept a creat unul din cele mai reușite state din lume!

Până în anul 1953 viața din emiratul Abu-Dhabi era una săracă de tot – cei mai înstăriți posedau bărci, iar cei mai puțin norocoși săreau de pe aceste bărci în mare în căutarea perlelor. Era o muncă grea și periculoasă, care provoca boli acute, și puțini erau acei pescuitori de perle, care ajungeau la vârsta de 30 de ani.

Totul s-a schimbat în anul 1953, când în Abu-Dhabi a fost găsit petrolul. Peste nouă ani a început și exportul petrolului și Abu-Dhabi repede a devenit un stat bogat. Dar șeihul Șahbut, care se afla atunci la putere, nu prea se grăbea să ofere arabilor un nivel decent de viață, și ulterior el a plătit scump pentru asta – la 6 august 1966 el a fost înlăturat de la putere în urma unui complot, organizat de alți membri ai familiei sale.

Puterea a fost preluată de fratele său mai mic – Zayed bin Sultan al-Nahyan. Primul lucru, pe care l-a făcut Zayed – a oferit tuturor cetățenilor o sumă bună de bani. Fiecare a înțeles, că noul șef de stat va servi intereselor cetățenilor. Actualmente Zayed este stimat și onorat de conaționali practic la un nivel cu Allah.

”Dacă Allah ne-a oferit o șansă să devenit bogați și prosperi, păi primul lucru, cu care ar trebui să-l mulțumim pe el – e să folosim aceste bogății pentru prosperitate comună” – a declarat atunci noul șeih și a făcut tot posibilul ca să se țină de cuvânt.

În al doilea rând Zayed a ordonat demolarea tuturor colibilor beduine. Locuitorii lor au primit în schimb apartamente și compensație financiară. Oamenii au părăsit deșerturile și au plecat în orașe.

Astăzi EAU este o țară preponderent urbană – în orașe locuiesc 85 de procente din toți locuitorii statului. Toți locuitorii au dreptul la studii gratuite, care, de altfel, sunt și obligatorii din anul 1972. Anterior obligatorie era doar studierea Coranului.

Sursa