Bogăția absurdă a ,,Regelui cocainei”: 10 Curiozități nebune despre viața și banii lui Pablo Escobar

,,Regele cocainei” era fiul unui fermier columbian sărac, însă la 35 de ani a devenit unul din cei mai bogați oameni din lume. Necătând la proveniența modestă, Pablo Escobar a reușit să pună umărul la fondarea organizației infracționale care a devenit mai târziu cartelul Medellin.

1.La mijlocul anilor 1980, cartelul lui Escobar aducea aproximativ $420 de milioane pe săptămână – aproape $22 miliarde pe an. 

2.Șapte ani la rând, din 1987 până în 1993, Pablo Escobar a intrat în lista miliardarilor internaționali a revistei Frobes. În anul 1989 el a ocupat poziția cu numărul șapte în lista celor mai bogați oameni din lume.

3.Spre sfârșitul anilor 1980 el era responsabil pentru 80% din aprovizionarea mondială cu cocaină.

4.În fiecare zi cartelul lui Escobar livra câte 15 tone de cocaină în SUA.

Cu alte cuvinte, din 5 americani dependenți de cocaină, 4 erau aprovizionați cu marfa lui ,,El Patron”.

5.,,Regele cocainei” în fiecare an pierdea câte 2,1 miliarde, fiind mâncați de șobolani sau deteriorați de condițiile meteo. Însă pe Escobar puțin îl deranjau aceste pierderi.

6.În fiecare lună cartelul Medellin cheltuia 2,5 mii de dolari pentru elasticurile de bancnote. 

7.Atunci când familia sa se afla pe fugă, în anii 1992-1993, Pablo Escobar a pus pe foc două milioane de dolari, pentru a-i ține de cald fiicei sale. În 2009, fiul său Juan Pablo a oferit un interviu pentru revista Don Juan, povestind despre viața alături de ,,Regelie cocainei”.

8.Escobar a fost supranumit ,,Robin Hood” pentru că împărțea bani săracilor, a construit case și 70 de stadioane și o grădină zoologică. A sponsorizat până și echipele locale de fotbal. Popularitatea sa în rândul columbienilor a dat roade atunci când a fost ales în Congresul țării, în 1982.

9.În 1991, Escobar a decis să se predea autorităților, dacă i se permite să își construiască propria închisoare. Drept rezultat a fost construită luxoasa închisoare La Catedral. Complexul includea un club de noapte, o saună, o cascadă și un teren de fotbal. Penitenciarul era dotat cu telefoane, computere și faxuri.

10.În iulie 1992, Escobar a evadat. După evadare, guvernul columbian a pornit o vânătoare adevărată pentru a-l reține din nou. În 1993, clădirea în care se ascundea Escobar a fost luată cu asalt, iar ,,Regele cocainei” a fost împușcat mortal.