Bascii – cel mai enigmatic popor european. Află ce îi deosebește de noi toți!

La hotarul dintre Franța și Spania trăiește un popor enigmatic – bascii. Savanții nu au un răspuns concret de unde au provenit ei și de ce origine e limba pe care o vorbesc.

Din păcate, bascii nu au țara lor, deși de mult timp luptă pentru dreptul de a o avea. Majoritatea bascilor (un total de peste trei milioane de oameni) locuiesc la nordul Spaniei, dar o parte din ei – în sud-vestul Franței.

Însă din 3 milioane de oameni doar o treime vorbesc limba bască – euskera. Este o limbă unică, care nu are nicio legătură cu alte limbi indoeuropene. Specialiștii au încercat să clasifice euskera, căutând similarități cu alte limbi, precum japoneza,  araba, dar toate tentativele au eșuat.

Se presupune, că euskera are ceva comun cu limba aquitanilor – un popor, care a locuit pe teritoriul Franței până a fi cotropit de Imperiul Roman. Limba aquitană a mai supraviețuit câteva secole, dispărând doar la începutul perioadei medievale.

Însă specialiștii francezi până la urmă au constatat, că euskera este o limbă aparte, care a apărut cca 8 mii de ani în urmă – și rămâne unica limbă preromană, care a supraviețuit până în ziua de astăzi!

Bilbao – cel mai important oraș din Țara Bascilor

Răspunsul la întrebarea de unde provin bascii l-au căutat și geneticienii – dar nici ei nu au putut clarifica situația. Din punct de vedere genetic bascii tot nu seamănă cu celelalte popoare europene, și savanții au presupus, că bascii sunt urmașii primilor colonizatori europeni, care au pătruns în Europa cca 7500 de ani în urmă. Fondul genetic unic e rezultatul unei izolări îndelungate de alte popoare.

Este și o altă teorie – bascii au venit în Europa de peste 35 de mii de ani în urmă, provenind direct de la Homo sapiens fossilis, care au trăit pe planeta noastră cu cca 40 de mii de ani în urmă.

Încă o particularitate a bascilor – până la 25 de procente din basci au factorul Rh al sângelui negativ, încă 55 au prima grupă sangvină, iar a treia grupă practic nu se întâlnește. De ce s-a întâmplat așa – e încă o întrebare fără răspuns.

Sursa

error: Content is protected !!